Održano stručno predavanje za vozače motocikala i mopeda

155

Danas je u Kuli, u organizaciji opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije održano stručno predavanje sa praktičnim radom na poligonu namenjeno vozačima motocikala i mopeda.

Prisutne polaznike ove obuke pozdravio je Karolj Valka, predsednik opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja, kao i Ivan Bojović iz Republičke agencije za bezbednost saobraćaja. Potom su licencirani instruktori u svečanoj sali Skupštine opštine održali stručno predavanje, nakon čega su polaznici ovog predavanja na poligonu u Osnovnoj školi „Isa Bajić“ uvežbavali neke radnje koje do sada nisu radili. Da je ovakav vid obuke neophodan možemo se, na žalost, uveriti svakog dana, jer malo malo pa se sa malih ekrana čuje da je u saobraćajnoj nezgodi stradao motociklista.

Ivan Bojović iz Republičke agencije za bezbednost saobraćaja kaže da brojke od jula meseca pokazuju smanjenje procenta poginulih motociklista- 15 procenata, a da je za isti period broj poginulih mopedista povećan na 25 procenata. Stoga su, kako kaže danas u Kuli, sa licenciranim instruktorima, koji su ceo radni vek proveli na motorima, obučavajući Ministarstvo saobraćajne policije.

-Drago nam je što je lokalna samouprava prepoznala ovaj projekat, jer je problematika u tome što je zastupljena samoobuka ili nedovoljna obuka, ne samo kod polaznika autoškola, već i kod instruktora koji obučavaju za A kategoriju, ističe Bojović.

Današnje predavanje sa praktičnom obukom mopedista i motociklista je samo jedna od planiranih aktivnosti opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja, rekao je Dejan Aleksić, član Saveta i najavio da će vrlo brzo imati aktivnosti usmerene ka bezbednosti đaka prvaka i predškolske dece. Aleksić je iskoristio priliku da najavi novu akciju podele sedišta za bicikle, za decu uzrasta do 20 kilograma, kao i akciju podele svetala za bicikle i druge akcije u skladu sa vremenskim uslovima.

Nakon teoretskog i praktičnog dela, polaznicima obuke motociklistima i mopedistima su podeljene kacige za motocikle i potkape.