Zašto i kako treba da jedete dinju (+recept)

478

Dinju znamo kao voće koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih letnjih dana. U stvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100g sadrži 30 kcal) i zbog visokog sadržaja vode (90%), dinja je pravo letnje osveženje. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma. Beta blokatori mogu da povećaju porast nivoa kalijuma u krvi. Osobe kojima bubrezi ne funkcionišu normalno, preterano konzumiranje kalijuma može biti štetno.

Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična a bez mekih tačkica ili oštećenja. U današnje vreme većina voća može da se kupi tokom cele godine. Ipak, slatkoća i sočnost će zavisiti od sezone kojoj to voće pripada. Pre sečenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (spoljašnji deo) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji deo).

Kako uživati u dinji?

  • Jedan od najboljih i najlakših načina je iseći dinju na manje kriške te je pre jela rashladiti.
  • Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.
  • Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umesto sladoleda.
  • Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili sa umakom od jogurta.

 

DŽEM OD DINJA IZ RERNE (RECEPT)

Današnji specijalitet odličan je za palačinke i za namazati na krišku hleba uz čašu mleka.

Potrebno je:
3 kg  neočišćene dinje
600 gr šećera
1/2 soka od limuna

Priprema:
Dinji izvaditi seme, i skinuti koru. Iseći na tanje kriške. Rukama ili u blenderu dobro izgnječiti. Dodati šećer i sok od limuna. Najbolje da prenoći. Možete odmah staviti u rernu na 250 stepeni C, da ispari tečnost kad prođete po dnu šerpe da se vidi trag. Sipati u čiste tegle dobro zatvoriti i ostaviti na police.