U Liparu otkriven spomenik solunskim dobrovoljcima

641

Liparčani danas, na Veliku Gospojinu slave seosku slavu. Ove godine proslava je utoliko značajnija, jer se slavi i 100 godina od osnivanja sela, a organizatori su za sve posetioce pripremili bogat kulturno-umetnički sportski i zabavni program.

Današnji program proslave je počeo jutros u devet časova liturgijom povodom Hramovne slave sa trostrukim ophodom oko Hrama. Nakon liturgije domaćini i gosti su položili vence i cveće na spomenik poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi. U sali Doma kulture je potom održana Svečana akademija. Tačno u podne u centru sela otkriven je spomenik solunskim dobrovoljcima.

Spomenik su otkrili Sara Barišić, praunuka dobrovoljca Mie Barišića i Uroš Mikulić, čukununuk dobrovoljca Bursać Mitra.

Vence na spomenik su položili predstavnici Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca Lipar, predstavnici lokalne samouprave i Udruženja veterana žandarmerije „Knjaz Mihailo“ iz Kule.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić je rekao da ne smemo zaboraviti sve one koji su u bilo kojem od prethodnih ratova dali svoje živote za ovu slobodu u kojoj danas živimo i za ovu Srbiju u kojoj danas živimo.

„Opština Kula je uvek bila i ostaće partner da pomogne ali bez inicijative i velikog rada koje su, pre svega, stanovnici Lipara, Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca iz Lipara, kao i Mesna zajednica Lipar uložili u prethodnom periodu, ne bi bilo moguće sve ovo uraditi i organizovati. Podsećamo se danas na slavnu prošlost i istoriju, na naše hrabre pretke koji su dali svoje živote da bi mogli danas da živimo u slobodnoj Srbiji“, rekao je predsenik Miljanić.

Na bronzanim tablama napisana su imena i prezimena dve stotine jedanaest solunskih dobrovoljaca osnivača Lipara.

„Ovo je prvi put da ovakvo spomen obeležje postoji u našem selu. Smatramo da smo ovim ispravili višedecenijsku nepravdu, rekao je Vladimir Vojinović, predsednik Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca iz Lipara.
On je naglasio da Udruženje trenutno ima oko tri stotine članova i da je inicijativa za izgradnju spomenika bila izuzetno dobro prihvaćena. Tome u prilog ide i činjenica da su sredstva za spomenik prikupili članovi Udruženja, a da je izgradnju platoa pomogla opština Kula.

Podsećamo da je proslava seoske slave u Liparu počela juče takmičenjem u kuvanju pasulja u kotliću „Pasuljijada 2021“, zatim fudbalskom utakmicom i druženjem veterana FK Lipar i FK Crvena Zvezda, promocijom romana „Veliki juriš“, autora Slobodana Vladušića. U večernjim satima na sportskim tere

nima OŠ „Nikola Tesla“ upriličen je zajednički nastup SKC Bačka Topola i KUD Lipar.
Proslava Velike Gospijine, odnosno seoske slave završava se danas večernjim bogosluženjem i primopredajom kumstva sa sečenjem slavskog kolača i na kraju koncertom pevača Bobana Rajovića.

Pokrovitelji manifestacije su Mesna zajednica Lipar i Turistička organizacija opštine Kula.