ODGOVORITE NA OVIH 9 PITANJA I REŠITE SE NESANICE! Znaćete TAČNO šta je izaziva i konačno ćete se naspavati!

252

Šta pomaže kod nesanice? Zavisi od odgovora na ovih devet pitanja, nije rešenje isto za svaki od problema!

Izvor: novosti.rs

Redovan, zdrav san znači da idemo na spavanje i ustajemo otprilike u isto vreme svakog dana. Potrebno nam je manje od 20 minuta da utonemo u san, i ne budimo se više od par puta tokom noći.

Mnoštvo faktora utiče na kvalitet sna, a na svaki od njih možemo uticati mi i poboljšati svoje spavanje, čime ćemo poboljšati i kvalitet života – bićemo odmorniji, puni energije, fokusirani, koža će nam biti lepša, baš kao i raspoloženje.

Ovih devet pitanja stručnjaci izdvajaju kao ključna, i daju odgovore na svako od njih – evo šta pomaže kod nesanice!

1. Da li ste pod stresom?

Stres je svuda oko nas i najčešće napada baš pred spavanje. Podiže nivo spremnosti organizma da se brani, ubrzava rad srca, a mozak se „ne gasi“.

Šta pomaže kod ovakve nesanice? Potrebno je da pred spavanje obavljate aktivnost koja umiruje srčani ritam. Da biste utonuli u san, srce bi trebalo da radi na oko 60 otkucaja u minutu. Radite vežbe disanja, čitajte nešto što vas opušta, meditirajte, radite jogu… Bilo šta što umiruje telo umiriće i duh.

2. Da li unosite previše kofeina?

Ako je odgovor da – a verovatno jeste – morate da ga smanjite, druge nema. Pijte čaj umesto kafe i nemojte unositi kofein četiri sata pred spavanje.

Kada smanjite unos kofeina, on vas neće držati budnim uveče, što znači da vam neće biti potrebno još više kafe ujutru. I prekinućete taj začarani krug nesanice.

3. Da li imate raspored spavanja?

Ako ne ležete i ne budite se u približno vreme svakog dana, remetite svoj ritam. Kada taj raspored ispadne iz uobičajenog, telo nije sigurno kada da luči melatonin, hormon koji šalje signal da je vreme za spavanje. Pokušajte da se pridržavate rasporeda u kojem odstupanje nije veće od sat vremena, inače možete dobiti nesanicu.

4. Da li jedete previše uveče?

Ako se telo bavi varenjem ogromne količine hrane, neće se posvećeno baviti procesom opuštanja i odmaranja.

5. Da li vam je soba savršena za spavanje?

Svi stručnjaci za san kažu da je idealna soba zamračena, tiha i temperatura u njoj je blago sveža. Podesite i alarm sat vremena pre odlaska na spavanje, da vas podseti da ugasite jako svetlo, provetrite spavaću sobu i, ako možete, ostavite mobilni telefon ili tablet.

6. Pijete li alkohol pre spavanja?

Možda mislite da čaša vina opušta, ali zapravo vas alkohol pred spavanje čini još budnijim. Remeti dalji tok sna i smanjuje njegov kvalitet. Nemojte piti tri sata pred spavanje, i uz svako piće popijte i veliku čašu vode.

7. Da li ste fizički aktivni pre spavanja?

Svako ko mnogo radi, a voli da vežba, reći će vam da svaku priliku za fizičku aktivnost treba ugrabiti. Ali, one su često uveče jer tada imamo slobodnog vremena. To nije dobra ideja – vežbe će vam podići temperaturu tela, što mnogim ljudima otežava da utonu u san.

8. Da li ste nedovoljno fizički aktivni preko dana?

Kretanje je važno, spavanje se svodi na odmor, i formula je jednostavna. Ako se telo nije umorilo preko dana, nema od čega toliko da se odmara preko noći. Uveče ćete imati višak energije koju niste potrošili i spavaćete manje.

9. Putujete negde?

Nesanicu može izazvati nepoznata sredina, razlog je jednostavan, naša svest će naterati telo da bude u „polubudnom“ stanju jer se nalazi u sredini za koju ne zna vreba li iz nje neka opasnost.

Izvor: mondo.rs