Usklađivanje poslovanja sa ekološkim standardima

57

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da republički inspektori zaduženi za ovu oblast nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom, te su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata, kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Zahtevam od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je to u interesu i privrede i građana. Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu”, rekla je ministarka Vujović.

Ministarka je podsetila da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

  • “Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole. Ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao ovaj problem. Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet, i zato nastavljamo da radimo još brže, kako bi generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost”, istakla je Vujović.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Izvor:  agrofin.rs