Rast izvoza hrane u prvoj polovini 2021. godine

40

U prvih šest meseci ove godine izvoz hrane je za 13,9 odsto veći nego prošle godine koja je bila rekordna i ovo nam uliva dodatnu sigurnost da mi imamo tržišta na koja možemo da izvezemo sav višak, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obraćajući se učesnicima konferencije „Nacionalni dijalog o prehrambenim sistemima odrržanom u klubu Narodnih poslanika u Beogradu.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, ministar Nedimović je rekao da iako imamo tržišta na koja izvozimo višak, pred državom je izazov i da očuva taj izvoz. „Kada uđemo u strukturu tog viška, onda imamo razlog i za bojazan, pre svega što u ovom trenutku to dobro zvuči za ratarske kulture, kao što su pšenica i kukuruz koje imaju rekordne cene. Zbog toga su izazovi veliki, jer moramo da očuvamo izvoz i da ga uvećavamo stalno i lako možemo doći do šest milijardi dolara izvoza hrane možda već sledeće godine“, rekao je Nedimović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob istakla je da je srpska poljoprivreda otporna na mnoge izazove, što se, navodi, pokazalo i u vreme pandemije korona virusa. U odnosu na 2019. godinu, srpska poljoprivreda je, naglašava, i u 2020. ostvarila rast.

Žakob je navela da 14 odsto zaposlenih u Srbiji radi u poljoprivredi i da je udeo poljoprivrede u našem BDP-u 7,5 odsto.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede,šumarsta i vodoprivrede

Izvor: agrofin.rs