Obeležava se Svetski dan prve pomoći pod sloganom „PRVA POMOĆ DECI – PRVA POMOĆ ZA DECU“

237

Svetski dan prve pomoći ove godine se obeležava u subotu 11. septembra. Namera nam je da na ovaj dan skrenemo pažnju javnosti o značaju poznavanja prve pomoći za pojedinca i za društvenu zajednicu. Godišnje više od 14 miliona ljudi širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacije Crvenog krsta. Prva pomoć je prepoznatljiv simbol organizacije Crvenog krsta i jedna od važnih oblasti delovanja Crvenog krsta u celom svetu.

Ilustracija / Foto: pexels.com

Ove godine Svetski dan prve pomoći u fokus stavlja decu i obeležava se pod sloganom:
„PRVA POMOĆ DECI – PRVA POMOĆ ZA DECU“

Povrede su najčešći razlog ugroženosti zdravlja kod dece i mladih. Psihofizičke karakteristike dece i mladih čine ih posebno osetljivom kategorijom stanovništva. Povrede kod dece najčešće nastaju nepažnjom u igri, ali mogu nastati u saobraćaju, tokom boravka u školi, tokom sportskih i drugih aktivnosti.

Ovim povodom, u ponedeljak 13. septembra 2021. godine Crveni krst Odžaci realizovaće pokaznu vežbu u OŠ „Branko Radičević“ u Odžacima za vreme velikog odmora. Neposredni realizatori su volonteri Crvenog krsta Odžaci, a vežba nosi naziv „Nezgoda u školskom dvorištu“ sa sledećim povredama: otvoreni prelom podlaktice, oguljotina potkolenice, histerični napad i epileptični napad. Takođe, volonteri će prikazati i kako se radi reanimacija. Tehnički rukovodilac vežbe je licencirani predavač prve pomoći Nevenka Stevanović.