Nova Crvenka u sredu obeležava Dan mesta

963

Žitelji Nove Crvenke i njihovi gosti će u sredu, 15. septembra proslaviti Dan ovog mesta. Gosti i domaćini će se u sredu od 11 sati i 30 minuta okupiti ispred spomenika u centru sela, kako bi u 12 sati položili venac na spomenik solunskim dobrovoljcima i tako odali pomen učesnicima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Nakon pozdravnih govora, od 12:45 sati biti izveden prigodan kulturno-umetnički program na bini u centru sela, nakon kojeg će biti priređen ručak za sve goste proslave Dana Nove Crvenke u renoviranom Klubu penzionera. Obeležavanje Dana Nove Crvenke biće završeno prigodnim koncertom za omladinu koji će početi u 19 sati.

Podsetimo, istog dana Srbija i Republika Srpska obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj datum – 15. septembar je izabran jer je na taj dan 1918. godine probijen Solunski front.

Tim povodom u svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj na javnim mestima i zgradama organa javne vlasti biće vidno istaknute Narodna i Državna zastava Republike Srbije. Ovaj praznik simbolizujući jedinstvo srpskog naroda i biće zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta.