Počinje Evropska nedelja mobilnosti

118

Povodom Evropske nedelje mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra pod sloganom „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“, opština Kula drugu godinu za redom učestvuje u aktivnostima čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladom Švedske i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić istakao je da se kroz promotivne aktivnosti želi skrenuti pažnja građanima i javnosti na važnost, uslovno rečeno, alternativnih načina i kretanja i komunikacije.

-Svi smo se navikli da dominantno koristimo automobile. Pored raznih drugih efekata, i zaštite očuvanja životne sredine i očuvanja infrastrukture, bitno je da afirmišemo i pešačenje i biciklizam, kao i automobile sa električnim pogonom. Tako da kroz sve te aktivnosti želimo da najmlađe, ali i starije, podsetimo i animiramo na sve te stvari, rekao je predsednik Miljanić.

Miljanić je rekao da će aktivnosti početi sutra, 17. septembra, kada će mališani iz Predškolska ustanove „Bambi“ u Kuli ići u šetnju pored Kanala, dok će u osnovnim školama biti organizovane sportske aktivnosti – popularne „Igre bez granica“.

-Aktivnosti se završavaju kad i sama nedelja, 22. septembra, na Svetski dan bez automobila kada će biti zatvorena Kramerova ulica za automobile od 10 do 12 časova. Takođe, mališanima će uokviru promotivnih aktivnosti biti deljen promotivni materijal: poklon torbe i bočice za vodu, kao i poklon paketi Saveta za saobraćaj opštine Kula, zaključio je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.


Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju, među kojima je i opština Kula.