Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU

63

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika juče je, u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede, održana tribina „Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU“.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj promovisanja omladinskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede u cilju povećanja broja mladih koji se bave ovom privrednom granom. On je tom prilikom rekao da se resorni sekretarijat zalaže za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, jačanje kulture udruživanja mladih poljoprivrednika i njihov zajednički nastup na domaćem i stranom tržištu.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu se trudi da u kontinuiranim razgovorima sa mladim poljoprivrednicima pospeši programske mere, a samim tim i učestvuje u građenju jedne nove i moderne agrarne politike. Pokrajinska vlada je u ovoj godini preko resornog sekretarijata izdvojila 200 miliona dinara subvencija koje su se odnosile isključivo na mlade poljoprivrednike“, rekao je Božić i poručio da će pored subvencija ovaj sekretarijat omogućiti mladim poljoprivrednicima i studijska putovanja koja će im koristiti za dalje unapređenje njihove proizvodnje.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Predsednik Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika Milan Borić naglasio je da ovo udruženje ima cilj da predstavlja i promoviše domaći agrar u zemljama članicama EU, kao i da preko Evropskog veća mladih poljoprivrednika pokuša da utiče na odluke koje dolaze iz Brisela, a u korist srpske poljoprivrede.

„Ovo je jedan od načina da se u našoj zemlji stvori bolji ambijent, odnosno uslovi koji bi omogućili bolji život poljoprivrednicima i njihovim porodicama, ali i celokupnim ruralnim sredinama. Tribina poput ove je odlična prilika da mladi poljoprivrednici dobiju više informacija o konkursima i subvencijama državnih institucija, kao i da čuju sve ono što ih interesuje od nadležnih predstavnika Ministarstva poljoprivrede i resornog sekretarijata“, rekao je Borić.

Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja je naglasila da veliki broj zahteva za IPARD sredstva stiže upravo od mladih poljoprivrednika, koji zbog svojih godina dobijaju dodatnih pet odsto povraćaja.

„IPARD program vam pruža mnogo veće mogućnosti nego nacionalni program podsticaja. Pored viših iznosa subvencija, prednost je što zahtev podnosite na predračun i niste u obavezi da započnete investiciju. Tek nakon provere, da li vam je dokumentacije uredna, krećete u investicija koja, kada je IPARD u pitanju, uopšte nije zanemarljiva“, poručila je Petrovićeva učesnicima konferencije i dodala da su se mladi u okviru IPARD programa najviše interesovali za nabavku traktora i priključne mehanizacije neophodne za voćarsku proizvodnju, ali da je veliki broj mladih ljudi podneo zahtev za ruralni turizam. Što se nacionalnih mera tiče najveće interesovanje vladalo je za nabavku priključne mehanizacije u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, ali i za nabaku višegodišnjih zasada i priplodnih grla.

Ona je podsetila da mladi na raspolaganju imaju i Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom, poznatom kao „50-40-10“.

Izvor: Uprava za agrarna plaćanja

Izvor: agrofin.rs