Najbolji učenici turističko hotelijerskog smera iz Ruskog Krstura nagrađeni stručnom praksom u Solun

546

Učenici turističko hotelijerskog smera Srednje škole sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura učesnici su Erasmus projekta zahvaljujući kojem njih šesnaest, u pratnji svojih profesorica sa kojima su zajednički radili na projektu, putuje u nedelju 26. septembra na profesionalnu praksu u Grčku, u grad Solun gde će boraviti dve nedelje.

Direktorica Škole, Natalija Budinski istakla je da će đaci zahvaljujući ovom projektu tamo steći kvalitetna profesionalna znanja za njihov budući rad.

„Velika je privilegija i čast što učestvujemo u Erasmus projektima, jer oni otvaraju brojne mogućnosti izvan granica naše zemlje. To je sjajna prilika. Odabrani su najbolji učenici da nas tamo predstavljaju, koji su prošli proces pripreme i verujem da će njihov put i stručna praksa biti veoma uspešni“, rekla je direktorica Natalija Budinski.

Ljiljana Fina, pomoćnica direktora je koordinatorka na Erasmus projektu. Ona kaže da je ovaj projekat pisan još prošle godine, a bio je odložen zbog pandemije.
„Projekat se finansira iz EU fondova. Na ovaj način našim đacima smo pružili šansu da unaprede svoje znanje i dobiju kvalitetno obrazovanje“, ističe Fina.

Učenici su izabrani prema utvrđenim kriterijumima. Oni su najpre odabrani na osnovu njihovog uspeha u školi i njihovog vladanja, zatim su usledile pripreme za testiranje iz tri stručna predmeta nakon kojih su polagali testove, a zatim je napravljena i rang lista.
„Šesnaestoro učenika je prošlo sve pripreme i oni u nedelju putuju u Grčku. Veoma smo ponosni na ceo tim, učenike, Školu i direktoricu koja je sve to podržala“, rekla je profesorica Anika Vojčena, koja je pripremala đake za put.

Profesorica Jelena Mirković kaže da će nakon povratka sa profesionalne prakse biti održana diseminacija. Učenici i nastavnici će ići u druge škole i prenositi učenicima i nastavnicima iskustva stečena na profesionalnoj praksi u Grčkoj.

Bojana Miljanić, profesorica ističe da će učenici odmah po dolasku odnosno, već u ponedeljak početi sa praksom uz pomoć profesora koji će ih pratiti, a da će škola i roditelji redovno biti izveštavana o boravku i aktivnostima učenika u Solunu.

„Deca odmah kreću sa radom, Ipodomi centar nam je domaćin i deca imaju tamo sve organizovano za njihov boravak. Nakon završetka radnog dana imaju i druge isplanirane aktivnosti, kako to bude epidemiološke mere dozvoljavale“, rekla je profesorica Bojana Miljanić.

Učenici se veoma raduju putovanju u Grčku i novim znanjima koja će tamo steći. Nataša Vujaković, učenica završne godine kaže da su se svi učenici dugo pripremali i da jedva čekaju da krenu na put. David Tošić je rekao da su đaci veoma uzbuđeni što idu na praksu u Grčku i ističe da će ovo putovanje biti novo iskustvo za njih i da će mnogo toga naučiti.