Dan voćara na Novosadskom sajmu: Za sedam meseci izvezeno 280.000 tona voća, zarada 405 miliona evra!

27

U organizaciji Privredne komore Vojvodine, Ministarstva za poljoprivredu, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredum u okviru 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadau, organizovan je Dan voćara.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Poslednjih godina svedoci smo i sve većeg značaja koje voćarstvo ima za poljoprivredu naše zemlje i pokrajine. Podatak koji na to najbolje ukazuje je da je u prvih sedam meseci Srbija realizovala izvoz od preko 280 000 tona voća i time ostvarila zaradu od 405 miliona evra. Izvoz voća u ukupnom agrarnom izvozu Srbije iznosi 17,2 posto”, istakao je Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan novosadskog Poljoprivrednog fakulteta rekao je da je zbog mrazeva ove godine izostao rod pojedinih voćnih vrsta i dodao da se kod pojedinih, kao što su maline, očekuju natprosečne cene.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu istakao je da sekretarijat za poljoprivredu ima niz konkursnih linija koje su namenjene za poljoprivredna gazdinstva i pozvao je sve zainteresovane poljoprivrednike da se prijave na konkurse, ističući da je sekretarijat partner poljoprivrednicima.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede istakao je da je voćarstvo grana poljoprivrede koja je u Srbiji proteklih godina doživela ekspanziju.

“Ove godine su jagodičaste vrste voća, pre svega malina, kupina i borovnica imale dobre prinose i cenu. Ono što orhrabruje jeste da naši proizvođači idu sve više ka visokim tehnologijama gajenja”, rekao je Stanojević podsećajući da Ministratvo poljoprivrede već nekoliko godina ima čitav niz podsticaja za proizvođače voća.

B.K.

Izvor: agrofin.rs