Potpisano još šest ugovora za kupovinu seoske kuće u opštini Kula

1342

U prostorijama Ministarstva za brigu o selu danas je potpisano još šest ugovora za kupovinu kuće na selu. Kuću na poklon u seoskim sredinama opštine Kula dobili su bračni parovi: Olga Nikšić i Marko Nikšić iz Lipara, Katarina Ruskovski i Dejan Ruskovski iz Ruskog Krstura, Dragana Vasiljević i Nenad Vasiljević iz Crvenke, kao i mladi poljoprivrednici Stefan Vujičić iz Lipara i Igor Puhar iz Zrenjanina, koji je odlučio da kupi kuću u Liparu i Smiljana Mojsin, samohrani roditelj.

Novac je dodeljen prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić je rekao da su sredstva Ministarstva za brigu o selu karika u naporima lokalnih samouprava da ožive i razvijaju sela i unaprede kvalitet života u njima.

„Moramo da motivišemo ljude da se vrate na selo i da tu zasnivaju svoje porodice. Ovaj projekat je jasan pokazatelj rešenosti Vlade da razvoja sela i da ih oživi, jer su ona naš veliki potencijal i bogatstvo“, rekao je predsednik Miljanić.

Procena Ministarstva za brigu o selu je da u selima ima 200.000 praznih kuća.
Ovim programom, podsećaju u ministarstvu, predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici koji imaju manje od 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Ta kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

„Interesovanje je veliko, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine“, podsećaju u Ministarstvu za brigu o selu.