NACIONALNA NAGRADA „PRO ARTE RUTHENORUM“ VLADU NJARADIJU

149

Vlado Njaradi poznati likovni umetnik prvi je laureat najveće Nacionalne nagrade za Rusinsku umetnost Ivana Manajla „Pro Arte Ruthenorum“, koju dodeljuje Svetsko veće Rusina, Fondacija Fedora Manajla i lokalna samouprava mesta Vac u Mađarskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nagrada se dodeljuje pojedincima, umetnicima i stvaraocima za značajan doprinos razvoja, napretka i zapaženih rezultata iz oblasti prezentacije, stvaralaštva Rusinskog likovnog stvaralaštva svih država gde žive Rusini. Svaka država, članica Svetskog veća Rusina koju čine deset zemalja mogla je predložiti po jednog svog kandidata za nagradu.

Vladu Njaradija je predložila Matica rusinska iz Republike Srbije. Nagrada je uručena na XVI Svetskom kongresu Rusina u Krenjici u Poljskoj koji je održan od 9. do 11. septembra 2021. godine. Nagradu je u ime dobitnika primio Đuro Papuga  član Svetskog veća Rusina za Republiku Srbiju, koji je nagradu uručio Vladu Njaradiju.

 

Biografija – Vlado Njaradi

 

Rođen je 1966. godine u Vrbasu. Završio je školu za dizajn, grafički odsek u Novom Sadu. Decenijama je prisutan na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni. Samostalno je u zemlji izlagao pedeset sedam puta, a kolektivno na žiriranim izložbama, salonima, bijenalima i trijenalima preko sedamsto puta.

Nagrađivan je za slikarstvo, crtež, grafiku, mejl-art, grafički dizajn, umetničku fotografiju, dramu i satiru. Autor je preko trideset, uglavnom međunarodnih umetničkih projekata, kao i više instalacija, performansa i scenografija.

Umetnička dela su mu zastupljena u galerijama, muzejima i zbirkama kod na i u svetu. Legati umetničkih dela mu se nalaze u Muzeju Kozare u Prjedoru (BiH) i Srpskom kulturnom centru Sveti Sava U Subotici. Zbirka slika mu se nalazi u Domu zdravlja Veljko Vlahović u Vrbasu.

Zastupljen je u petnaest monografija, antologija, leksikona, enciklopedija, edicija i atlasa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Udruženja likovnih umetnika, primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV), Društva novinara Srbije…

Poznati su mu ciklusi umetničkih radova vezanih za rusinsku kulturnu baštinu Karpatski mit, Nasleđe, Etno kolaži i Atlantida, kao i mapa grafika „Karpatski mit“ izdate 2014. godine, od kojih se jedna nalazi u kolekciji Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Dok su ostale mape u kolekcijama muzeja, Nacionalnog saveta Rusina u Republici Srbiji i privatnih kolekcionara. O njegovom likovnom stvaralaštvu pisalo je preko trideset likovnih kritičara i istoričara umetnosti.

Preko petnaest godina svoje umetničko znanje i iskustvo prenosi na mlade i starije talente koji su danas uspešni umetnici, učenici umetničkoh škola i dobitnici brojnih nagrada.

Svojim nastupima i akcijama Vlado Njaradi se zalaže za osnivanje galerije i muzeja kod Rusina, s obzirom da nepostoji takva institucija u Srbiji.

Autor je osam dramskih tekstova.

Ima status samostalnog likovnog umetnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA