Šimon Cubota pobednik Festivala poezije mladih u Vrbasu

189

U subotu je održano finale Festivala poezije mladih u Vrbasu, najvećeg i najprestižnijeg pesničkog festivala za mlade u našoj zemlji, a publici se predstavilo deset najboljih pesnika mlađih od 27 godina iz naše zemlje i regiona.

Izvor: rtv.rs

Najbolji pesnički izraz ove godine imao je Šimun Cubota iz Beograda kojem je ovo peto pesničko finale u Vrbasu.

„Vrbas je najlepše mesto povratka, bez sumnje. Tu sam upoznao mnoge ljude, mnogo toga sam naučio, ne samo o poeziji i književnosti, već i… Ovo je malo opšte mesto, ali i o sebi, o ljudima,“ rekao je Cubota.

Po izboru četvoročlanog stručnog žirija na čelu sa Perom Zubcem pobednik ovogodišnjeg festivala je pesnik Šimon Cubota iz Beograda. Druga nagrada pripala je Nataši Gudelj iz Podgorice. Tradicionalna programska celina Festivala je Paleta mladih, a Dunja Ožegović je prva takmičarka koja se našla se među deset najboljih slikara i pesnika, a za svoju poeziju dobila je treću nagradu.

„Polako sada spajam sve one umetnosti koje volim, inače sam po zanimanju slikarka, ali uporedo sa tim volim i da pišem i mislim da se to nadovezuje i da samo upotpunjuje tu zamisao koju imam u svom biću.“

Nagradu „Stanko Simićević“ za najmlađeg finalistu dobio je Rade Šupić.

Na konkurs je ove godine pristiglo 107 rukopisa, a četvoročlanim žirijem predsedavao je Pero Zubac, jedan od osnivača festivala.

Izvor: rtv.rs

„To je moderna poezija, veoma moderna poezija i teško je bilo… Nisam čak ni čitajući tražio uticaj svetske poezije ni naše tradicije. Radi se o mladim ljudima koji izuzetno, obrazovano pokazuju svoje znanje, svoju načitanost i svoju emociju.“

Sekretar Festivala poezije mladih, Branislav Zubović je na finalnoj večeri istakao važnost kontinutiteta festivala koji traje više od pola veka, ali i činjenice da uprkos svim, pa i epidemiološkim uslovima, ne gubi na kvalitetu.

„Pedeset treći festival je zaista održan veličanstveno. Od otvaranja sa gospodinom Vladimirom Pištalom, preko portreta pesnika Blagoja Bakovića, zatim promocije knjiga festivalskih pobednika, knjiga u izdanju biblioteke, pa sve do ove zaista, veličanstvene završne večeri,“ istakao je Zubović.

U muzičkom delu finalne večeri nastupila je Ana Stanić.

Izvor: rtv.rs