Đaci OŠ „Branko Radičević“ iz Odžaka naučeno o reciklaži primenjuju u praksi

167

Učenici OŠ „Branko Radičević“ u Odžacima već od prvog dana uče o procesu reciklaže i koliko je važno imati odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Kroz nastavne i vannastavne aktivnosti radi se na podizanju ekološke svesti učenika, unapređivanju znanja o reciklaži, razvijanju veština recikliranja i sticanja navika upravljanja otpadom važnih za zaštitu životne sredine.

Nastavnica biologije Nada Jovanović ističe da u školi sakupljaju plastične ambalaže, limenke za reciklažu i kaže da u eko-aktivnostima učestvuju učenici svih razreda koji zajedno doprinose očuvanju životne sredine.

-Osnovna škola „Branko Radičević“ duži niz godina učestvuje u različitim ekološkim akcijama. Veoma je bitno da razvijamo ekološku svest kod naših učenika, pogotovo što smo uključili i roditelje u naše aktivnosti. Smatramo da je zaštita životne sredine važna i da jedino zajedno možemo delovati kako bismo održali čistim naše okruženje, rekla je nastavnica biologije Nada Jovanović.

Važnu ulogu u edukaciji dece imaju ekološko-izviđačka i likovno-ekološka sekcija, kroz koju đaci na zabavan i kreativan način uče kako upotrebljena ambalaža može dobiti novu svrhu i postati ukras za učionicu ili školski hol, ili pak poklon mamama za Dan žena.

-Osim aktivnosti oko sakupljanja i razdvajanja otpada, imamo i druge aktivnosti. Ekološko-izviđačka sekcija je sadila boriće, a u planu je sadnja još sadnica na školskom zemljištu, a od reciklažnog materijala deca izrađuju razne predmete, kaže učiteljica Jasmina Karan koja vodi male čuvare prirode.

Đački parlament učestvuje u predlaganju ekoloških akcija koje se sprovode uz podršku uprave škole, a neke od tih akcija promovišu i humane vrednosti, kao što je „Čepom do osmeha“ .

OŠ „Branko Radičević“ na aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine sarađuje i sa drugim partnerima iz lokalne zajednice, kao što su vrtići, ekolozi i izviđači, a ova vaspitno obrazovna ustanova je nekoliko puta nagrađivana za postignute rezultate u okviru projekta Pokrajinske vlade „Za čistije i zelenije škole Vojvodine“.

Projekat: „Moji Odžaci, moja zdrava životna sredina“
portal Naše Mesto realizuje
uz sufinansiranje opštine Odžaci