Održan sastanak povodom inicijative da se sanira Reformatorsko Hrišćanska crkva u Sivcu

314

Nakon što je Pokrajinska vlada podržala inicijativu za obnovu Reformatorsko Hrišćanske crkve u Sivcu, predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić, primio je danas Episkopa Reformatorske-hrišćanske crkve u Srbiji Belu Halasa.

Episkop Halas je predočio izuzetno loše stanje u kojem se trenutno nalazi ovaj verski objekat, kao i činjenicu da trenutno može da ugrozi bezbednost građana. Halas je naveo da je dobio podršku predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića da se ovaj projekat realizuje. Miljanić je istakao da je potrebno najpre hitno ograditi prostor oko crkvenog objekta koji se već decenijama ne koristi, da se ne bi ugrozila bezbednost građana i dodao da će se privremeno izmestiti dečije igralište, koje se nalazi u neposredno blizini crkve. On je naglasio da opština Kula podržava ovu inicijativu, kao i da će uraditi sve što je u njenoj moći da se nađe rešenje za sivačku crkvu, koja je izgrađena još 1811 godine.
Predstavnici Zavoda za kulturu spomenika Vojvodine su najavili da će uraditi potrebnu tehničku dokumentaciju kako bi se, uz finansijku podršku Pokrajine, ovaj projekat realizovao.

Takođe, sastanku su prisustvovali zamenik predsednika opšine Kula, Karolj Valka, predstavnici Zavoda za kulturu spomenika Vojvodine, sekretar mesne zajednice Sivac Milenko Rajić, kao i drugi predstavnici Opštine Kula.