U četvrtak će u Kuli biti održana prezentacija Projekta „Aktivna inkluzija i stanovanje ugroženih grupa građana“

229

Opština Kula na osnovu odobrenog programa za Aktivnu inkluziju i stanovanje ugroženih grupa građana koji se sprovodi u okviru projekta „Aktivni inkluzivni servis Kula“ (AktIS Kula), koji finansira Evropska unija u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) kao implementacionim partnerom, raspisala je pre petnaestak dana javni poziv za program mera aktivne inkluzije i stambene podrške.

Javni poziv je raspisan radi prijava korisnika za učešće u programu mera aktivne inkluzije i stambenih rešenja , kaže Marko Košutić, direktor Udruženja MNRO „Plava ptica“:

-U toku je prijavljivanje korisnika za projekat „Aktivne inkluzije i stanovanja ugroženih grupa građana“ u opštini Kula. Finansira ga EU u partnerstvu sa opštinom Kula, Centrom za socijalni rad i Udruženjem „Plava ptica“. Ideja programa je da se obezbede stambena rešenja za građane koji nemaju adekvatno stambeno rešenje, a spadaju u grupu osoba sa invaliditetom, osoba sa teškoćama u razvoju, žene žrtve nasilja, lokalnog siromašnog stanovništva, odnosno, porodica koje u dužem vremenskom periodu primaju novčanu socijalnu pomoć i mladih koji izlaze iz hraniteljskog smeštaja ili iz ustanova socijalne zaštite. Ideja je da se obezbede stambene jedinice koje će ovi ljudi bez naknade biti useljeni. Reč je o šesnaest stanova od kojih je deset u javnoj svojini opštine Kula i šest će biti novonabavljeni za potrebe ovog projekta. Porodice ili pojedinci koji se usele u ove stanove, u njima će moći da borave najmanje tri godine uz posebne mere podrške koje se odnose na njihovu aktivnu inkluziju. Taj vremenski period nije ograničen na tri godine, korisnici će u njima moći da borave i duže u zavisnosti od brzine njihovog osamostaljivanja.
Zainteresovani za ovakav vid podrške treba da dođu u Uslužni centar ili skinu sa sajta opštine prijavu za ovaj program i uz neophodnu dokumentaciju podnesu na pisarnicu Uslužnog centra. Ukoliko sami nisu u mogućnosti da prikupe dokumentaciju mi ćemo to uraditi za njih.

Ovakav program je jedinstven trenutno u Srbiji zato što će, osim, što će korisnicima ponuditi stan, ponuditi i sve druge mere za njihovu inkluziju u društvenu zajednicu i samostalan život, rekao Marko Košutić, direktor Udruženja MNRO „Plava ptica“.
Budući da sam tekst poziva građanima nije možda dovoljno jasan projektni tim će u četvrtak, 7. oktobra sa početkom u 18,00 časova, u Svečanoj sali SO-e održati javnu prezentaciju Projekta.

Javni poziv traje do 15. oktobra, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Centru za socijalni rad telefon 729-900 i u Udruženju „Plava ptica“ 724-177.