IZ INSTITUTA ZA RATARSTVO I POVRTARSTVO: Srbija najveći izvoznik nemodifikovane soje u Jugositočnoj Evropi

41

“Srbija je najveći proizvođač i izvoznik nemodifikovane soje u ovom delu Evrope. Dobro smo pozicionirani kada je u pitanju proizvodnja genetski nemodifikovane soje i uopšteno hrane koja nije GMO”, izjavio je dr Jegor Miladinović, direktor Insituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, prema rečima dr Miladinovića, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je samodovoljna kada je u pitanju proizvodnja soje i ne uvozi je.

“U zemljama Evropske unije, gde potrošači mogu da biraju da li će jesti genetski modifikovanu ili nemodifikovanu hranu, to je velika šansa našeg Insistuta za prodaju, jer mi imamo sorte i hibride koji nisu genetski modifikovani. Oni donose visoke prinose i kvalitetni su, a Zapad je spreman za to da plati” rekeo je za BIZ  Miladnović.

Podsetimao u Srbiji postoji 66 instituta, samo šest ima status institucija od nacionalnog značaja. Među njima je i Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Naučno-istraživački tim ove naučne ustanove čini preko sto istraživača, od toga 90 doktora nauka, a njima pomaže oko 300 obrazovanih stručnjaka i radnika različitih profila.

B. K.

Izvor: agrofin.rs