PKS: Godišnje uvezemo 30.000 tone svinjskog mesa iz EU

31

Predsednik Udruženja za stočarstvo u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović izjavio je da godišnje uvezemo oko 30.000 tona uglavnom svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije. Objasnio je i glavne razloge zašto je meso poskupelo.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, “Povećanje cene mesa kreće se u rasponu od 10 do 15 odsto. Razlog su skuplje žitarice, pre svega kukuruz i soja koji su osnovne komponente koncentrovane hrane za životinje. Na početku godine je bila smanjena potražnja jer nisu radili ugostiteljski i turistički objekti, a stočari se nisu odlučivali za nov ciklus u tovu svinja. Došlo je leto i potražnja je porasla, ali nije bilo dovoljno mesa za sopstvene potrebe. Uvoz je, u međuvrmenu, smanjen za 30 odsto i zbog pojave bolesti Afričke kuge svinja u EU”, objašnjava Budimović .

Kada ćemo, kao što je najavljeno, moći da izvozimo mesne proizvoda u Evropsku uniju?

“Već sledeće godine trebalo bi da izvozimo svinjsko meso i prerađevine, jer smo pre dve godine prestali sa vakcinacijom protiv kuge svinja, što je bila prepreka i za prevoz proizvoda preko teritorije EU”, navodi Budimović.

B. K.

Izvor: agrofin.rs