Predsednik opštine Vrbas primio učenike svih vrbaskih škola povodom Dečije nedelje

258

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević primio je danas povodom Dečije nedelje učenike svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vrbasa. Rojević je tokom razgovora s vrbaskim učenicima istakao da je Dečja nedelja izuzetna prilika za promovisanje prava dece i mladih i za afirmaciju njihovih potreba i uloge u društvu.

– Sve što mi u opštini Vrbas uradili, sve što radimo danas i što ćemo uraditi u budućnosti usmereno je na bolje uslove za život, obrazovanje i odrastanje vrbaske dece. Ona su budućnost ovog grada. A od nas u mnogoj meri zavisi kakve temelje ćemo im ostaviti u nasleđe. I zato je značajan deo ovogodišnjeg budžeta usmeren na rekonstrukciju i modernizaciju vrtića i škola. Predviđeno je ulaganje od 365,6 miliona za vrtiće, osnovne i srednje škole. Đaci prvaci u Vrbasu ove godine su po prvi put od opštine dobili besplatne udžbenike, iz budžeta je izdvojeno 2.317.414 dinara. U toku je potpuna rekonstukcija osnovne škole „Svetozar Miletić“, a cilju unapređenja bezbednosti biće uređeni i prilazi školi. Takođe, u planu je rekonstrukcija gimnazije Žarko Zrenjanin, kao i rekonstrukcija škole Branko Radičević u Ravnom Selu. Uz podršku Ministarstva za životnu sredinu gradimo dečije igralište u bloku Sava Kovačević, a najboljim đacima u opštini poklonili smo laptopove, pametne satove i bežične slušalice. I to je samo deo aktivnosti koje realizujemo – rekao je između ostalog Rojević.

Iz budžeta opštine Vrbas ove godine se za socijalnu i dečiju zaštitu izdvaja 128,5 miliona dinara. Finansiraju se putni troškovi za decu sa posebnim potrebama sa 4.500.000 dinara, za podsticanje nataliteta izdvaja se 6.000.000 dinara, za ishranu i smeštaj učenika osnovnih i srednjih škola i pomoć učenicima predviđeno je skoro 14 miliona dinara. Od čega je 5,7 miliona dinara previđeno za regresiranje troškova boravka dece u vrtićima. Za subvencionisanje prevoza đaka i studenata izdvaja se 28 miliina dinara, a od ove godine besplatnu užinu dobijaju deca iz višečlanih porodica, (treće i svako naredno dete), kao i deca čiji se boravak u vrtićima regresira sa 80 odsto ili su potpuno oslobođena plaćanja.
Rojević je istakao da je u cilju poboljšavanja uslova za boravak dece, pored pomenutih rekonstrukcija u toku zamena prozora i vrata u osnovnoj školi i na četiri vrtića. Radovi su vrednih više od 173 miliona dinara i realizuju se u saradnji sa vladom Švajcarske.
Prijemu su prisustvovali i zamenica predsednika opštine Tijana Aleksić, pomoćnica predsednika opštine za obrazovanje i kulturu Marija Milinić,član opštinskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Srđan Stanić i rukovodilac odeljenja društvenih delatnosti Mira Nedić.