Kula u znaku bundeve, manifestacija oduševila posetioce

601

Uz bogat program eko radionice, degustacije, zabavne igrice za najmlađe, uz muziku lokalnih bendova i još mnogo iznenađenja Udruženje žena "Eko Kula" i Turistička organizacija opštine Kula obradovali su i ove godine posetioce manifestacije Dani bundeve koja se po 7. put danas održava u Kuli.

Manifestaciju je otvorio dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. On je tom prilikom rekao da je zadovoljstvo biti u Kuli, gost jedne aktivne, dobre lokalne samouprave, koja jasno pokazuje želju da bude i turistička destinacija.

„Pokrajinski sekretarijat je raspisao konkurse u vrednosti oko 70 miliona dinara u želji da pomognemo i Turističku organizaciju opštine Kula i ovakve manifestacije. U Vojvodini je proteklog leta i ove jeseni održano više od hiljadu ovakvih i sličnih manifestacija. Naša ideja jeste da podržimo što više manifestacija, jer one su važne i zbog tradicije, turizma, privrede ali i ženskog preduzetništva. Nema turističke manifestacije bez ženskog preduzetništva ili bez starih zanata. Kada sve to uzmemo u obzir možemo da govorimo o čuvenoj vojvođanskoj raznolikosti po kojoj smo poznati. Nema velikih i malih manifestacija, važan je Egzit, važni su Dani bundeve, važni su Dani ludaje, važno je Kulturno leto u Zmajevu, Zavičajni dani u Subotici…“, rekao je dr Nenad Ivanišević.

Lokalna samouprava će i ubuduće podržavati sve manifestacije i na taj način pomagati proizvođačima i zanatlijama u plasmanu njihovih proizvoda ali i promovisati
kulsku opštinu, jer baš ovakve i slične manifestacije doprinose tome, rekao je Vladimir Đurović, predsednik Skupštine opštine Kula. Predsednik Đurović se u ime lokalne samouprave zahvalio svim učesnicima, posetiocima i gostima iz Pokrajine, koji pomažu sve manifestacije koje organizuje opština Kula i najavio novu manifestaciju već za 23. oktobar, a reč je o „Miholjskim susretima sela“, koja će biti održana u Kruščiću.

Udruženje „Eko Kula“ prvi put je „Dane bundeve“ organizovalo pre sedam godina, a pre tri godine su članice svoje mirisne proizvode od bundeve predstavile građanima kada su iz dvorišnog prostora izašle na trg ispred Pošte. Sanja Delić iz Udruženja žena „Eko Kula“ je istakla da su u Udruženju veoma zadovoljni organizacijom i podrškom koju dobijaju od lokalne samouprave, pre svega promocijom zdrave ishrane ali i činjenicom da Kula postaje prepoznatljiva i po ovoj manifestaciji.

Sedamdeset učesnika – proizvođača hrane, ručnih radova i rukotvorina, starih zanata, proizvođača cveća i igračaka, predstavljaju danas na štandovima koji su postavljeni u velikom parku u centru Kule svoje proizvode.
Građani su u velikom broju posetili manifestaciju i nisu krili zadovoljstvo onim što su videli i degustirali, kada su proizvodi od bundeve u pitanju.

Manifestaciju „Dani bundeve“ su, kao što smo rekli, organizovali Udruženje žena „Eko Kula“ i Turistička organizacija opštine Kula, a pokrovitelj manifestacije je opština Kula.