MESEC SOLIDARNOSTI I 17. OKTOBAR – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

121

Prema Kalendaru najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta Srbije u periodu od 14. septembra do 17. oktobra obeležava se Mesec solidarnosti, u okviru čijeg obeležavanja se sprovode aktivnosti sa ciljem da se zajednica mobiliše na uzajamnu solidarnost.

Na osnovu zaključka Upravnog odbora Crvenog krsta Srbije od 2008. godine obeležava se Mesec solidarnosti koji započinje Nedeljom solidarnosti od 14. do 21. septembra, a završava se obeležavanjem 17. oktobra – Svetskog dana borbe protiv siromaštva.
Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva. Cilj obeležavanja je promovisanje svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva i bede u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju. Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi. Ove godine moto obeležavanja Svetskog dana borbe protiv siromaštva jeste „Gradimo sutrašnjicu zajedno: Zaustavimo siromaštvo, poštujmo sve ljude i našu planetu“.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva. Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

Crveni krst Odžaci je povodom obeležavanja Svetskog dana siromaštva delio polovnu garderobu stanovnicima u stanju potrebe. Tokom meseca solidarnosti Crveni krst Odžaci je podelio 200 paketa hrane i higijene koji su donacija Vlade Republike Srbije, a povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba osobama starijim od 80 godina deljeni su prehrambeni paketi. U sklopu Trke za srećnije detinjstvo 10 prehrambenih paketa je podenjeno deci slabijeg materijalnog položaja iz OŠ „Kosta Stamenković“.