Opština Odžaci sprovodi mere energetske efikasnosti

100

Opština Odžaci jedna je od opština koja se uključila u Program Ministarstva rudarstva i energetike o sufinansiranju mera energetske efikasnosti, a pre neki dan objavljena je Konačna rang lista građana koji ispunjavaju uslova iz Javnog poziva.

Na osnovu sporazuma sa Ministarstvom rudarstva i energetike o sufinansiranju mera energetske efikasnosti, ukupan iznos sredstava koji je opredeljen konkursom je 10 miliona dinara, od kojih je 5 miliona izdvojila opština Odžaci i isto toliko Ministarstvo, a građani mogu da ostvare podršku maksimalno do 50 odsto vrednosti radova po prijavi sa PDV-om.

Za termičku izolaciju zidova i krovova opredeljeno je 5 miliona dinara, a maksimalno učešće opštine i ministarstva je do 100.000 dinara za vlasnike porodičnih kuća i do 80.000 dinara za stambene zajednice stambenih zgrada, pomnoženo sa ukupnim brojem stanova u stambenoj zgradi.

Pet miliona dinara opredeljeno je i za zamenu prozora i vrata, s tim da je maksimalno učešće opštine i ministarstva do 100.000 dinara za vlasnike porodičnih kuća, kao i za stambene zajednice, pomnoženo sa brojem stanova u zgradi po prijavi.

U javnom pozivu je data i napomena da sve preko gore navedenih maksimalnih iznosa sredstava sufinansiranja opštine snosi podnosilac prijave, odnosno podnosilac prijave se može opredeliti i za skuplje prozore s tim da sam snosi razliku u ceni. Takođe, naglašano je da podnosilac prijave može konkurisati samo za jednu od navedenih mera.

Energetska efikasnost je pojam koji se odnosi na upotrebu tehnologije za čiji rad je potrebno manje energije. Potrošnja energije u Srbiji dvostruko je veća u odnosu na prosečnu potrošnju u 35 zemalja OECD-a, te je u skladu sa tim formiran Nacionalni akcioni plan za unapređenje energetske efikasnosti.

Projekat: „Moji Odžaci, moja zdrava životna sredina“
portal Naše Mesto realizuje
uz sufinansiranje opštine Odžaci