Potpisana četiri nova ugovora za kuću na selu

1992

U prostorijama Ministarstva za brigu o selu danas je potpisano još četiri ugovora za kupovinu kuće na selu. Kuću na poklon u seoskim sredinama opštine Kula dobili su bračni parovi: Stanka Končar i Slobodan Končar iz Crvenke, Gordana Ćosić i Rade Ćosić iz Kule, koji su odlučili da kupe kuću u Ruskom Krsturu, kao i mladi poljoprivrednik Miroslav Čizmar iz Ruskog Krstura i Ana Marčetić iz Lipara samohrani roditelj.

Novac je dodeljen prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu.
Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić je istakao da je cilj planiranog programa unapređenje kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz društvene i socijalne promene, kao što su povratak radno sposobnog stanovništva na selo, podsticanje razvoja ruralnih sredina i unapređenje života na selu.

Procena Ministarstva za brigu o selu je da u selima ima 200.000 praznih kuća.
Ovim programom, podsećaju u ministarstvu, predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku ili poljoprivrednici koji imaju manje od 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Ta kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

„Interesovanje je veliko, a sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine“, podsećaju u Ministarstvu za brigu o selu.