„Miholjski susreti sela“ oduševili Kruščićane

391

Selo Kruščić uključilo se u pilot projekat Ministarstva za brigu o selu, pod nazivom "Miholjski susreti sela", manifestaciju koja ima za cilj afirmaciju ruralnih područja i njihovih običaja.

U bogatom programu, koji su za sve posetioci pripremili Mesna zajednica Kruščić i Turistička organizacija opštine Kula, prikazane su različite koreografije tradicionalnih igara domaćina KUD iz Kruščića i komšija KUD Sivac.

Miljana Rabrenović, sekretar Mesne zajednice Kruščić zahvalila se resornom Ministarstvu i predsedniku opštine Kula, Damjanu Miljaniću, što su prepoznali baš Kruščić kao mesto održavanja ove jedinstvene manifestacije i dodala da je i pored kratkog vremena za organizaciju ona odlično odrađena.

„Od 10 časova je krenuo program, od likovne kolonije, do poljoprivrednog sastanka, izložbe starih mašina i vrlo bogatog kulturno umetničkog programa najviše posvećenog deci. Takođe, mališane očekuju i radionice, animatori, a sve posetioce će zabavljati tamburaški orkestar uz obezbeđen ručak“, rekla je Miljana Rabrenović, sekretar MZ Kruščić i dodala da se nada da će ovo postati tradicionalna manifestacija.

Manifestaciju je svečano otvorio predsednik Saveta mesnih zajednica kulske opštine, Mihajlo Pašo.

Pozdravljajući sve prisutne, Pašo je istakao da nema velikog grada ili malog sela ako nema ideja, manifestacija ili dešavanja.

„Danas je naša opština pokazala koliko je Kruščić bitan u celoj zajednici, a Kruščićani nam pokazuju svoju istoriju, običaje, zanatske radove koje su vekovima čuvali od zaborava. To je bogatstvo koje nema cenu. Neka je Pariz veliki grad, kad je on daleko od nas. Ne znamo mi tamo ljude i njihove običaje, mi imamo naš Kruščić, koji nam je tu i daje nam mnogo toga, samo treba prepoznati i uživati u vojvođanskim običajima“, rekao je Pašo.

Na današnjoj manifestaciji svoje proizvode izložilo je više od 40 učesnika, proizvođača hrane, zanatlija, proizvođača cveća, rukotvorina.

Olivera Ćirić iz Udruženja žena „Vredne ruke“ iz Kruščića rekla je da se oni kao Udruženje trude da posete sve manifestacije u kulskoj opštini, a da u Kruščiću izlažu kolače i jesenje plodove i da se bave i tkanjem i vezom. Olivera je istakla da je manifestacija jako lepa i da je odziv dobar, te se nada da će postati tradicionalna, jer se tako otvara mogućnost da se druže i uče jedni od drugih.

Stjepan Lončarić, proizvođač meda je istakao da su ove manifestacije veoma značajne zbog promocije proizvoda i ukazivanja na sam rad proizvođača.

Kruščićani nisu krili zadovoljstvo manifestacijom koja je po prvi put održana u njihovom selu i onim što su mogli da vide u centru sela.

Snežana Vlaović je rekla da je, s obzirom na kratko vreme za organizaciju, manifestacija fenomenalna i da se nada da će ona postati tradicionalna, jer je Kruščiću to potrebno, a da je najveće interesovanje za dečije radionice i tezge udruženja.

Biljana Zorić je istakla da su meštani Kruščića iznenađeni koliko lepo selo izgleda i da se nada da će svakog oktobra to biti tradicija.

Podsetimo, manifestacija „Miholjski susreti sela“ u Kruščiću je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a u organizaciji Mesne zajednice Kruščić i Turističke organizacije opštine Kula.