OSVEĆENO ZVONO ZA VODICU

548

U hramu Svetog apostola i jevanđeliste Marka u Kuli, povodom praznika Prepodobne matere Paraskeve – svete Petke, održana je Sveta arhijerejska liturgija koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin doktor Irinej uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa mohačkog gospodina Damaskina i sveštenstva Eparhije bačke.

U besedi posvećenoj prazniku Preosvećeni gospodin doktor Irinej je između ostalog rekao:

-Kao što je život svete Petke bio spremanje za susret sa Gospodom, za večni život tako i svaki hrišćanin i hrišćanka, svaka krštena duša treba da svoj život na zemlji shvate kao pripremu sa živim Gospodom da neprekidno ide putem pokajanja koje počinje krštenjem, jer tim činom izražavamo svoju veru u Gospoda i time počinjemo naš novi život – duhovni život koji je uređen i traje svu večnost. To nam govori i Gospod Hristos u jevanđelju o potrebi i važnosti, spasonosne važnosti života shvaćenog kao priprema, kao duhovno vežbanje i usavršavanje naše za susret sa Gospodom koji ovde na zemlji doživljavamo svakoga dana, svakoga časa, ako imamo vere makar koliko je zrno najsitnije od svih semena. Naročito Ga doživljavamo kroz liturgiju, kroz sveto pričešće, telo i krv Hristovu. To je uvek ne samo susret i sjedinjenje sa Gospodom, najprisnije sjedinjenje koje je uopšte dostupno ljudskom biću i sve to je samo početak onoga čije savršenstvo i punoća tek sledi – rekao je Preosvećeni Episkop bački gospodin doktor Irinej.

Nakon Svete arhijerejske liturgije i pričešća upriličeno je osvećenje novoizlivenog zvona za kapelu „Vodicu“ posvećenu prazniku Rođenja Presvete Bogorodice u kulskom ataru. Pređašnje zvono, osvećeno je i podignuto na tada novoizgrađeni zvonik o Maloj Gospojini 2000. godine, a osveštao ga je Episkop bački gospodin doktor Irinej. Pre desetak godina zvono je oskrnavljeno i ukradeno, ali trudom i ljubavlju vlasnika firme „Ares VND“ iz Kule izliveno je novo zvono. Zvono je izliveno u poznatoj livnici „Kremenović“, a zvono su za zdravlje svojih porodoca priložile porodice Vladimira Krivaćevića, Nemanje Ćopića i Dušana Damjanovića. Današnjoj Svetoj arhijereskoj liturgiji uz brojne vernike prisustvovali su i sveštenik Rimokatoličke crkve Sveti Đorđe iz Kule Đerđ Juhas, kao i čelni ljudi opštine Kula.