Projekat „Zajedno u novu budućnost“ spojio decu iz Crvenke i Vukovara

226

Jedan od projekata u kojem je opština Kula bila partner je iz programa ,,Bratimljenje gradova’’ (Town Twinning), pod nazivom ,,Zajedno u novu budućnost’’ (Together to the new future), a zajednički sastanak dogodio se u četvrtak i petak 21. i 22. oktobra 2021. putem platforme ZOOM. Projekat je prvobitno zamišljen kao trodnevna poseta 150 đaka iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara, Srednjoj stručnoj školi iz Crvenke. U okviru posete bile su planirane brojne aktivnosti. Međutim, zbog epidemiološke situacije promenjen je koncept i projekat je sproveden digitalno.

Ideja projekta je obuhvatala nekoliko radionica u kojima su bili angažovani učenici obe škole. Interkulturalno veče, poseta znamenitostima Vojvodine, prijem u opštini kod predsednika opštine Damjana Miljanića kao i bogat kulturno-umetnički program koji su pripremili đaci i nastavnici škole u Crvenki ovoga puta nije upriličen onako kako to domaćinski organizuju Crvenčani i sačekaće neka bolja i bezbednija vremena. Organizacija Edukativa plus iz Crvenke je bila nosilac projekta, a partneri na projektu su Tehnička škola „Nikola Tesla“ iz Vukovara i Srednja stručna škola iz Crvenke, opština Kula, Komesarijat za izbeglice Republike Srbije i Dom učenika Patrijarh Pavle. Na projektu je učestvovalo preko 400 učesnika iz svih institucija. Prvi dan je bio rezervisan za predstavljanje i uvodna izlaganja i ciljeve projekta. Projekat je predstavila Mirjana Vasić u ime organizacije Edukativa plus, a učesnicima se u ime opštine Kula, obratila pomoćnik predsednika opštine Ljubica Tijanić i izrazila želju da u budućnosti projekat bude sproveden u punom obimu kako bi se deca upoznala i razmenila iskustvo.

Govorili su još i direktor Srednje stručne škole iz Crvenke, Aleksandar Nastić, koji je predstavio svoju školu u kratkim crtama, zatim direktor Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara Đorđe Lukić, psiholog doma učenika Tijana Papić, Dragana Rajić iz Komesarijata za izbeglice kao i mnogobrojni učenici koji se nisu ustručavali da podele svoja iskustva o prednostima koje donosi članstvo u Evropskoj uniji. Mladi su razgovarali o poslovnim prilikama, prednostima putovanja bez granica kao i o visokom obrazovanju na nekom od evropskih univerziteta, ali i o nedoumicama u vezi sa članstvom i nedovoljnoj informisanosti o evropskim institucijama i prilikama koje pružaju fondovi i članstvo u Uniji.

Drugog dana Dragana Rajić je predstavila učesnicima rad Komesarijata generalno, sa posebnim osvrtom na aktivnosti u vezi sa obrazovanjem dece migranata koji se duže ili kraće zadržavaju u Republici Srbiji. Učesnici su upoznati sa svim poteškoćama sa kojima se službenici Komesarijata suočavaju i načinom rešavanja istih. Na ovaj način učenici su upoznati sa problemima kroz koje prolaze njihovi vršnjaci na putu do Zapadne Evrope. Tijana Papić, psiholog Doma učenika Patrijarh Pavle govorila je o kapacitetima doma koji je ujedno i najveći ovakav Dom u Republici Srbiji u kojem živi preko 650 učenika iz 40-ak srednjih škola u Beogradu. Rukovodstvo Doma zainteresovano je pre svega za regionalnu saradnju sa sličnim institucijama, a učenici su pokazali izuzetnu hrabrost i entuzijazam u diskusijama.

Nastavnici iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ predstavili su ,,učenički servis’’ koji je svojevrstan pravni institut u ovoj školi. Naime, učenički servis predstavlja formu dualnog obrazovanja u kojem učenici preko raspusta dobijaju mogućnost da se zaposle u nekoj od lokalnih kompanija. U tom procesu škola je posrednik i obezbeđuje svu potrebnu dokumentaciju kako ne bi došlo do zloupotrebe maloletnika ili bilo kakvih drugih nesporazuma. Na taj način, đaci preko leta uspevaju da zarade za letovanje ili zimovanje, a ujedno stiču i neophodne veštine i radno iskustvo koje će im itekako biti potrebni u njihovom profesionalnom životu. Ovo pozitivno iskustvo bi trebalo da bude implementirano i u Srednjoj stručnoj školi u Crvenki s obzirom na tendencije koje postoje u obrazovnom sistemu Republike Srbije i koje idu u pravcu obaveznog dualnog obrazovanja kod tehničkih smerova.

Na kraju konferencije svi učesnici su izrazili nadu da će se u vrlo skoroj budućnosti sresti uživo i ostvariti trajne prijateljske vez