Kula u petak u znaku nauke

498

U petak, 5. novembra, po prvi put će se u Kuli održati Festival nauke pod sloganom „U susret nauci “, u organizaciji Obrazovnog centra „Sokrat“ iz Kule i Turističke organizacije opštine Kula, a pod pokroviteljstvom opštine Kula. Festival će se održati u holu Pionirskog doma od 10 do 16 časova, a učešće je potvrdilo značajan broj ustanova i udruženja.

„Festival nauke je još jedna od aktivnosti opštine Kula, koja se organizuje u saradnji sa Obrazovnim centrom „Sokrat“. Cilj je da ukažemo na značaj obrazovanja i značaj nauke, da približimo to našim građanima, deci i da popularizujemo tu priču. To sve u sklopu jedne kompletne politike opštine Kula, gde kroz nagrađivanje najboljih đaka i studenata i druge vidove podrške želimo da ukažemo koliko je obrazovanje bitno za razvoj naše opštine i države. Ovo je događaj koji je nedostajao opštini Kula, i uveren sam da će biti tradicionalan i da će iz godine u godinu biti sve bolji i bolji, rekao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i pozvao građane da se uključe, dođu u petak i vide kako sve to izgleda.

Igor Leščešen, ispred Obrazovnog centra „Sokrat“, organizatora festivala, rekao je da je ideja da se nauka približi, pre svega deci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i svima ostalima koji su malo više radoznali i žele da vide kako stvari danas funkcionišu.
„Hteli smo da pokažemo da je ovaj savremeni svet u kome živimo upravo produkt takvih ljudi koji će učestvovati u petak na festivalu. Prilično sam zadovoljan odzivom različitih ustanova i udruženja na naš festival, neki od njih su: Centar za promociju nauke iz Beograda, Prirodnjačko društvo Srbije, Fakultet tehničkih nauka, kao i Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, rekao je Leščešen i izrazio zahvalnost Turističkoj organizaciji opštine Kula i opštini Kula što su stali iza ove manifestacije.

Na samom kraju festivala planirano je naučno-popularno predavanje u svečanoj sali Skupštine opštine Kula. Predavanje će održati dr Biljana Basarin koja je vandredni profesor PMF-a u Novom Sadu. Tema predavanja je „Klimatske promene – izazov za budućnost“, a predavanje je deo projekta „ExtremeClimeTwin“ finansiranog od strane Evropske unije.