Klimatske promene – izazov za budućnost

98

U petak 5.11. od 18 časova u svečanoj sali SO Kula u okviru Festivala nauke, dr Biljana Basarin, vanredni profesor Univerziteta u Novom Sadu i vodeći istraživač međunarodnog projekta „ExtremeClimTwin“ (GA 952384) održaće naučnopopularno predavanje „Klimatske promene – izazov za budućnost“.

O aktuelnosti ove teme govori i podatak da se trenutno u Glazgovu (Ujedinjeno Kraljevstvo) održava Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama , COP26, veliki samit o sprečavanju i smanjenju negativnih posledica globalnih klimatskih promena uz prisustvo preko 30.000 učesnika iz preko 190 država sveta.

Godišnji izveštaj Međunarodni panel za klimatske promene – IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) iz 2021. godine ističe da će klimatske promene izraženije ispoljiti negativne uticaje na regionu Zapadnog Balkana. Očekuje se da će toplija klima – više temperature – rezultirati većom učestalosti toplotnih talasa, manjom količinom letnjih padavina i istovremeno većim intenzitetom padavina u ovom delu jugoistočne Evrope. Sve veće vrućine u kombinaciji sa manjom količinom padavina tokom letnjih meseci dovode do povećanog rizika od suše, brojne zdravstvene rizike i povećanom potražnjom za električnom energijom tokom leta.

Balkansko poluostrvo je pogođeno posebno jakim toplotnim talasom tokom leta 2007. godine. Države Srbija, Bugarska i Grčka su najviše bile pogođene toplotnim talasom. Prema podacima Proučavanje hidro-meteoroloških ekstrema, poplava i suša je zbog svoje složenosti od posebnog značaja za jugoistočnu Evropu. Predviđanja su da usled klimatskih promena dolazi do promena hidrološkog ciklusa, što bi moglo da dovede do povećanog rizika od poplava. Nekoliko razornih poplava u centralnoj Evropi tokom poslednjih 20 godina upravo je prouzrokovano ekstremnim padavinama. Složenost odnosa između atmosferskih uslova, ekstremnih padavina i poplava, zajedno sa uočenim rastućim trendovima, ukazuju na neophodnost unapređivanja nauke i izgradnje istraživačkih kapaciteta u ovoj oblasti u Srbiji. Stoga je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu (PMF) u potpunosti prepoznao ovu potrebu i sa izvanrednim predlogom projekta uspešno konkurisao (ocenjen sa maksimalnih 15 poena kao najbolji predlog projekta iz Srbije) na poziv iz Okvirnog programa Evropske unije za istraživanje i inovacije pod nazivom Horizont 2020 (H2020-WIDESPREAD-2020-5 Twinning). Rezultat je projekat pod nazivom Twinning for the advancement of data-driven multidisciplinary research into hydro-climatic extremes to support risk assessment and decision making (EXtremeClimTwin), koji Prirodno-matematičkom fakultetu i partnerima obezbeđuje skoro 900.000 evra za izgradnju istraživačkih kapaciteta u oblasti detekcije i opisa ekstremnih hidro-klimatskih događaja

Pored PMF-a na projektu učestvuju i istraživači iz Climate Risk Analysis (CRA) iz Nemačke, Loughborough univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva i Centra za međunarodna klimatska istraživanja (CICERO) iz Norveške.

Dođite da čujete kakve su potenicijalne posledice, rešenja i kako svako od nas može da doprinese ovoj borbi za spas naše planete.