Ministar Nedimović posetio gazdinstvo Ivana Međešija u Ruskom Krsturu

2280

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u pratnji pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomira Božića i predsednika opštine Kula Damjana Miljanića posetio je gazdinstvo Ivana Međešija u Ruskom Krsturu.

Nakon obilaska gazdinstva i srdačnog razgovora u kući domaćina ministar Nedimović je istakao da je na prostoru Ruskog Krstura isplaćeno oko 65 miliona dinara subvencija.

-Kada je Ruski Krstur u pitanju i subvencije, što se tiče 2020. godine ostalo nam je još nekoliko neisplaćenih zahteva zbog dopuna, jer poljoprivrednici nisu podneli kompletnu dokumentaciju, a što se tiče 2021. godine samo je ostalo da još isplatimo osiguranje i dva predmeta vezano za tov, a sve ostalo je isplaćeno i mogu da vam kažem da je u zadnjih jedanaest meseci na prostoru Ruskog Krstura isplaćeno oko 65 miliona dinara subvencija. Kada je u pitanju naredna godina mi smo u ministarstvo poljoprivrede dobili za 18 odsto veći budžet čime nam je omogućeno da sve zahteve koji postoje na teritoriji Republike Srbije, a vezani su za poljoprivredu isplaćujemo. To je jako značajna stvar, jer imamo sve više ljudi koji se uključuju u sistem, što i jeste bila osnovna svrha: da svi budu u sistemu i svi traže subvencije jer onda znamo šta se sve dešava, a ne da nam budu van sistema, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić je rekao da je ove godine opština Kula iz Pokrajinskog sekretarijata dobila sredstva za atarske puteve gde Sekretarijat finansira sa 70 posto.

-Očekujemo da i u narednoj godini konkurišu, a pozvaćemo ih i da konkurišu kada je u pitanju vodovodna mreža. Konkretno i naš domaćin Međeši je ostvario sredstva za navodnjavanje za ovu godinu, kao i veliki broj poljoprivrednika iz ovog mesta, a što se stočarstva tiče mi smo imali konkurs za opremanje stočarskih farmi, gde se po prijavi moglo dobiti do 2 miliona dinara, gde Sekretarijat finansira do 60 posto prihvatljive troškove investicije, a kada su u pitanju gazdinstva čiji su nosioci žene i mladi do 40 godina taj se iznos povećava za još 10 posto. To ćemo nastaviti i sledeće godine, rekao je Božić.
Uz Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivedu i lokalna samouprava pomaže razvoj poljoprivrede, rekao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

-Opština u poljoprivedu ulaže kroz subvencionisanje kredita i uređenje atarskih puteva, pa uz sredstva iz Republike i Pokrajine, obuhvaćena je većina onih potreba poljoprivrednika sa ovog terena. Pokazuje se da i broj grla i broj farmi, površina pod voćnjacima i povrtnjacima svake godine raste, a ove godine bi trebala da krene jedna ozbiljna investicija u opštini Kula, jer je jedna firma kupila parcelu u industrijskoj zoni, radi projektnu dokumentaciju za izgradnju fabrike koja će upravo prerađivati povrće i to je priča za budućnost, rekao je Miljanić.

Domaćin Ivan Međeši, osim proizvodnjom paprike bavi se i uzgojem junadi simentalske rase i u planu mu je da dobije neki povoljan kredit ili subevenciju kako bi izgradio veću štalu i proširio tov junadi na 50 – 60 komada, kako bi smanjio proizvodnju paprike, a pojačao tov bikova.