SUTRA SU MITROVSKE ZADUŠNICE

216

Pravoslavni vernici obeležiće sutra Mitrovske zadušnice, jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima. Običaj je da se na taj dan masovno posećuju grobovi predaka. Služba JKP „Komunalac“ brine o higijeni kompletne površine groblja, a posebna pažnja o izgledu ovog prostora posvećuje se uoči velikih verskih praznika. Kako kažu u „Kapeli“ JKP „Komunalac“, uređenje nije izostalo ni pred Mitrovske zadušnice.

„Sve zone na Gradskom groblju, staze i zelene površine su dodatno uređene pred Zadušnice, jer očekujemo veliku posetu za sutrašnji praznik. Običaj je da se na ovaj dan pale lampioni i sveće na grobovima, a oni se mogu nabaviti u cvećari JKP-a koja je dodatno opremljena svežim cvećem“, rekao je šef „Kapele“ Miljan Vujović i savetovao građane da, prilikom posete, poštuju mere zaštite zbog pandemije.

Kako su JKP-u saopštili u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Vrbas, sutra će se u Crkvi vavedenja presvete Bogorodice u Starom Vrbasu služiti jutrenje i parastos za sve preminule. Nakon jutarnjeg bogosluženja, sveštenici će se, kako saznajemo, uputiti na Gradsko groblje gde će obaviti pojedinačne parastose i čitati molitve za upokojene. Običaj je da se na grobove nose koljivo, vino i sveće.

Na ovaj dan, srodnici pokojnika vole i cvećem da ukrase spomen ploče, a za tu priliku cvećara JKP „Komunalac“ snabdevena je raznim vrstanma rezanog cveća, buketima i ikebanama koje se mogu nabaviti po pristupačnim cenama.

U nadležnoj jedinici JKP „Komunalac“ mole sugrađane da brinu o higijeni groblja i prilikom odlaska provere sveće.