Skupštinski odbor za poljoprivredu podržao predložene izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju

47

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je predlog izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja. Izmena će se donositi na prijave za IPARD sredstva koje će tek biti podnete u predstojeća poslednja dva poziva, ukoliko nisu izdata rešenja po njima.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, državni skeretar u Ministartvu poljoprivrede Jelena Blagojević dodala je da izmene Zakona obuhvataju i uvođenje elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava, eAgrar kao isključivi način registrovanja, promena i brisanja iz registra gazdinstava. Uz to se uvode još dve aplikacije, Ajaks koja služi za praćjenje plaćanja u poljoprivredi i Elpis koja služi za identifikaciju zemljišnih parcela.

Blagojevićeva je navela da će eAgrar početi da se primenjuje od 1. jula naredne godine, Elpis od 1. januara 2025, a Ajaks od 1. januara 2027. godine.

B.K.

Izvor: agrofin.rs