Briga o deci i porodici na prvom mestu

593

Opštinu Kula danas je posetila pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiji Aleksandra Čamagić.

Povod posete bio je sastanak sa predsednikom opštine Kula Damjanom Miljanićem i njegovim saradnicima sa kojima je razgovarala o problemima i izazovima sa kojima se susreću lokalne samouprave na polju unapređenja položaja porodice, žena kao stuba porodice i dece u društvu i primerima dobre prakse.

Pomoćnik ministra Aleksandra Čamagić zahvalila se predsedniku opštine na konstruktivnom sastanku i istakla da joj je drago što lokalna samouprava ulaže napore na popravljanju demografske slike.

„Kula nije izuzetak. Sve opštine u Srbije, sem Preševa, Tutina i Novog Pazara se susreću sa istim problemom, a to je odliv stanovništva i manji broj novorođene dece. Međutim, bitno nam je da vidimo da se na lokalu trude i da, u skladu sa svojim mogućnostima, čine sve da ljude zadrže u svojim mestima i da svoja mesta učine dobrim i pozitivnim ambijentima za zasnivanje porodice“, rekla je Aleksandra Čamagić pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiju i dodala da joj je drago da će u budžetu opštine Kula za 2022. godinu finansijska sredstava za mere populacione polutike biti uvećana i da se misli na sve kategorije.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić zahvalio se pomoćnici i njenim saradnicima na poseti i istakao da je ona veoma značajna, jer se na direktan način može prodiskutovati o stvarima značajnim za opštinu.

„Za svaku opštinu bitna je infrastruktura, sport i saobraćaj, ali je sve to besmisleno ukoliko nemamo stanovništvo, ako nemamo ljude. Škole se uređuju, grade, predškolske ustanove takođe, ali demografija je početak priče, a rezultati aktivnosti koje sad preduzimamo na tom planu, iako nisu odmah vidljivi, suštinski su bitni“, rekao je predsednik Miljanić i istakao da je ova poseta značajna kako bi se resorno Ministarstvo upoznalo sa lokalnim problemima, da se studiozno radi na rešavanju istih i da se nadogradi ono što se pokazalo kao potreba.

Podsetimo, opština Kula finansira vantelesnu oplodnju, zatim tu je i naknada za novorođeno dete-bebi paket, kao i materinski dodatak nezaposlenoj porodilji. Sufinansiraju se učenički domovi i autobuske karte učenika i studenata, kao i prevoz dece sa posebnim potrebama, kao i ličnog pratioca. Takođe finansiraju se i učeničke nagrade, godišnje nagrade za uspeh u studiranju, novčana pomoć deci vojnih invalida. Uveden je besplatan školski pribor, a od naredne godine i besplatne knjige za prvi razred. Boravak u predškolskim ustanovama se za određene kategorije ili sufinansira ili potpuno finansira iz opštinskog budžeta, kao i pravo na besplatnu užinu, ali i druge socijalne odnosno populacione mere.