„Publikum“ – festival profesionalnih pozorišta od 17. novembra u Kuli

371

U Kuli će od 17. do 21. novembra biti održan prvi Festival profesionalnih pozorišta nazvan „Publikum“. Konačnu reč o pobedniku, odnosno najboljoj predstavi na ovom festivalu daće publika. Nastupiće pet profesionalnih pozorišta iz Sombora, Kikinde, Subotice, Novog Sada i Beograda. Festival organizuje Kulturni centar Kula uz pokroviteljstvo opštine Kula, kaže Kamenko Bertić, direktor Kulturnog centra Kula.

-Kulturni centar Kula s ponosom predstavlja svoj prvenac – Festival profesionalnih pozorišta, koji smo želeli da organizujemo protekle godine, ali nismo uspeli zbog epidemiološke situacije. Decenijama smo domaćini Festivalu po kome je naš grad poznat. Kada se zavese tog Festivala spuste ostaje mala praznina. Jedna misao Jovana Sterije Popovića bila je iskra – „Publikum je prvi sudija, a vreme putem apelacije poslednji sud proiznosi“. Rodila se ideja da Kula može imati Festival profesionalnih pozorišta, festival na kome će publika odlučivati o najboljoj predstavi. Kula to može, kao i do sada uz nesebičnu podršku osnivača. Možda će nas publika inspirisati da i mi pokrenemo profesionalne projekte u našem Pozorištu…vreme će pokazati. Započinjemo ovu lepu pozorišnu priču predstavama iz prijateljskih i nama bliskih pozorišta iz okoline, rekao je Bertić.

Predstave se igraju na sceni Pozorišta Kulturnog centra Kula sa početkom u 20 časova i uz poštovanje epidemioloških mera, što znači da je broj mesta u sali ograničen, a posetioci će morati da nose maske. Publika će na biletarnici besplatno dobijati karte sa kojima će na kraju predstave glasati.