Postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu paradajza u Kuli

4061

Danas, simbolično na Dan opštine Kula, postavljen je kamen temeljac za izgradnju fabrike za preradu paradajza u industrijskoj zoni. Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i Zoran Račić, vođa projekta i suvlasnik kompanije BFV-PROCESSING OF TOMATO AND FRUITS DOO KULA u prisustvu svojih sinova i saradnika položili su kamen temeljac i time zvanično označili početak radova na izgradnji fabrike, čiji rok završetka je planiran za 1. maj naredne godine, a 15. avgusta 2022. godine kreću sa redovnom proizvodnjom.

Predsednik Miljanić je rekao da izgradnja nove fabrike podrazumeva i zapošljavanje 100 novih radnika, a prema planu investitora sledeće godine će se ovde prerađivati 50.000 tona paradajza.

-Ovo je veoma značajna priča za opštinu Kula. Sa ovom investicijom praktično cela industrijska zona je rasprodata i već su polako počeli da se grade objekti, a jedna od njih upravo danas, na Dan opštine Kula započinje gradnju, rekao je predsednik Miljanić i dodao da je opština pripremila projektnu dokumentaciju za opremanje ostatka industrijske zone, a sve u cilju dodatnog zapošljavanja, povećanja plata i povećanja standarda svih građana opštine Kula.

Zoran Račić, suvlasnik kompanije rekao je da se radi jedan pogon za preradu paradajza kapaciteta oko 30.000 tona svežeg paradajza, gde se kao gotov proizvod dobija tomato masa, odnosno paradajz pire, gde je predviđena proizvodnja oko 5.000 tona. Račić je istakao da je ovo jedinstven projekat koji ne radi niko u Srbiji, te u tome vidi njihovu šansu, a predviđeno je da se projekat širi po fazama u kojima će biti pet vrsta proizvoda, a u sam projekat se uključio i „Tetra Pak“ sa 3 miliona evra, kako bi pomogao proizvodnju. Vrednost projekta je 11 miliona evra.

Podsetimo, predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i Zoran Račić, suvlasnik kompanije BFV-PROCESSING OF TOMATO AND FRUITS DOO KULA, potpisali su u julu mesecu ove godine Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine. Predmet ugovora je otuđenje nepokretnosti iz javne svojine opštine Kula i to građevinsko neizgrađeno zemljište u Kuli, potes industrijska zona, ukupne površine 3ha 41ara 24m2. Pomenuto građevinsko zemljište je otuđeno za cenu od 22.521.840,00 dinara.