Narodno pozorište iz Kikinde otvorilo „Publikum“

151

Narodno pozorište iz Kikinde otvorilo je prvi festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ u Kuli tragikomedijom "Smrt čoveka na Balkanu" u režiji Miroslava Momčilovića koji je i autor teksta.

„Smrt čoveka na Balkanu“ crna je komedija o tamnom vilajetu našeg balkanskog mentaliteta. Okidač za taj zaumni karakterni ples u „Smrti čoveka na Balkanu“ biva povučen samoubistvom kompozitora, ali njegova smrt je tek povod. Tragikomična sitacija uistinu počinje kada u stan mrtvog čoveka počnu da pristižu njegove komšije.

Puna sala Kulturnog centra, uz gromki aplauz oduševljeno je pozdravila glumce, koji su odlično odigrali predstavu.

Večeras, na istom mestu, publika će imati prilike da vidi i delo teatra apsurda -„Ćelavu pevačicu“ Ežena Joneska u režiji Ive Milošević, a u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Sombor.

U petak, 19. novembra, novosadsko Srpsko narodno pozorište gostovaće u kulskom pozorištu sa komedijom „Autobiografija“ Branislava Nušića u rediteljskom ostvarenju Predraga Štrpca.

Narodno pozorište iz Subotice kulskoj publici će se predstaviti u subotu, 20. novembra kada će izvesti komediju „Zla žena“ rediteljke Ive Milošević.
Poslednjeg dana festivala „Publikum“ u pozorišnoj sali Kulturnog centra u Kuli u čast pobednika festivala nastupiće trupa „Biti ili ne biti“ iz Beograda. Glumački tandem predvođen rediteljskom palicom Mirjane Karanović izvešće „Žensko srce u šinjelu“ Milovana Vitezovića.

Direktor Kulturnog centra iz Kule Kamenko Bertić zadovoljan je odzivom i reakcijom publike na Festival i istakao da je „Publikum“ poklon kulskoj publici.

-Razmišljali smo šta da učinimo za kulsku publiku i setili smo se da napravimo jedan festival profesionalnih pozorišta koji će biti isključivo za publiku. Publika će glasanjem dati svoj sud o predstavama. Ovo je vaš festival, rekao je direktor KC Kula Kamenko Bertić, obraćajući se publici.

Od 17. do 21. novembra Kulturni centar u Kuli biće domaćin prvog festivala profesionalnih pozorišta „Publikum“ na kojem će se predstaviti pozorišta iz Kikinde, Sombora, Novog Sada, Subotice i Beograda. Sve predstave počinju u 20 časova, ulaz je besplatan, a publika na biletarnici besplatno dobija karte sa kojima na kraju predstave glasa.