ODŽACI – REALIZOVANA ČETVRTA ULIČNA AKCIJA

135

Ekološki pokret Odžaka je 20. novembra 2021. godine realizovao četvrtu uličnu akciju u okviru ostvarivanja projekta „Praćenje javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“.

Akcija je održana na platou ispred odžačke pijace. U toku ove akcije anketu u papirnoj formi ispunilo je 18 sugrađana, dok je za online anketiranje podeljeno oko 150 flajera.
Pri ranije realizovanim uličnim akcijama , a naročito pri deljenju flajera na pijačnim tezgama, vršeno je usmeno anketiranje sugrađana o visini opštinskog budžeta. Građani su pokazali da apsolutno nemaju predstavu koliki je iznos opštinskog budžeta. Kada su bili zamoljeni da daju okvirnu cifru budžeta, nijedan odgovor nije bio u okviru plus-minus 30% od stvarne vrednosti trenutnog iznosa opštinskog budžeta.

Kako smo naveli i u izveštaju o prve dve akcije, građanima je objašnjeno da se ulične akcije organizuju samo u četiri grada Vojvodine, da je anketa anonimna, da mogu slobodno da iznesu svoje mišljenje i stavove, stekli smo utisak da su građani dosta nezainteresovani, da se nerado uključuju u ovakve akcije i da su mnogi davali objašnjenje da neće da se bave politikom, misleći da anketiranje ima političku pozadinu. Isti utisak je i sa treće i četvrte ulične akcije.

Projekat „Praćenje javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“ Ekološki pokret Odžaka realizuje u saradnji sa organizacijama Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda i njihovim partnerima, Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju (NKD) iz Niša, Centrom za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) iz Beograda i Staništem iz Vršca.
Poslednja, peta ulična akcija, kao i online anketiranje, treba da se realizuju do kraja novembra. O datumu i mestu realizacije ulične akcije biće izdato posebno saopštenje, a građane odžačke opštine Ekološki pokret Odžaka i ovim putem poziva da daju svoj doprinos i uzmu aktivno učešće u realizaciji projekta ispunjavanjem online ankete na platformi www.pratimja.rs.