„Autobiografija“ Srpskog narodnog pozorišta pobednik „Publikuma“

163

Novosadsko Srpsko narodno pozorište, koji su se kulskoj publici predstavili sa komedijom "Autobiografija" Branislava Nušića u rediteljskom ostvarenju Predraga Štrpca, pobednik je prvog Festivala profesionalih pozorišta "Publikum". Sa prosečnom ocenom 4,80 oduševili su publiku, te zauzeli prvo mesto na Festivalu. Nagrada, „Zlatna Kula“ uručena je glavnom glumcu Milovanu Filipoviću, koji je rekao da su sve nagrade lepe, a da je naročito lepa ona nagrada koju daje publika, jer zbog publike pozorište i postoji i da se zbog publike predstave i prave.

– Visoka ocena koju smo dobili od publike govori i o jednoj komunikaciji između scene i sale. Mi smo u poslednje vreme publiku u tim ozbiljnim pozorišnim krugovima nekako zanemarili i ne vodimo računa o tome šta je ukus publike. Obično se festivali svode na neke koncepte i neka „umetničarenja“. Ovo je jedan festival koji ima nameru da brine o publicu i mislim da je to pravi put i da zbog toga festival ima budućnost. Mislim da će Srpsko narodno pozorište učiniti sve da se ovaj festival održi i postavi da bude na razini onoga zbog čega je i zamišljen, dodao je Filipović.

Kamenko Bertić, direktor Kulturnog centra Kula istakao je da je Kula zaslužila jedno ovakvo događanje i izrazio zadovoljstvo jer je prvi ili nulti profesionalni festival „Publikum“ uspešno završen.

-Mi se uvek trudimo da uradimo korak više u pozorištu i mislim da smo u festivalskom životu uspeli da ga napravimo, rekao je Bertić dodajući da je siguran da će se festival razvijati iz godine u godinu. Istakao je da sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške lokalne samouprave i samog predsednika opštine Kula Damjana Miljanića koji je nesebično podržao njegovu ideju o ovom festivalu.

– Postoje planovi da se već sledeće godine repertoar proširi bar za jednu takmičarsku predstavu. I recimo da već od sutra počinjemo da pravimo selekciju predstava koje će dolaziti na naš festival. Sve ćemo učiniti da kulska publika bude zadovoljna, izjavio je Bertić.

Narodno pozorište iz Kikinde koje je i otvorilo prvi festival profesionalnih pozorišta „Publikum“ u Kuli tragikomedijom „Smrt čoveka na Balkanu“ u režiji Miroslava Momčilovića koji je i autor teksta dobilo je nešto nižu ocenu publike- 4,56 i zauzelo drugo mesto.
Komediju „Zla žena“ rediteljke Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice publika je ocenila prosečnom ocenom 3,78, dok je delo teatra apsurda -„Ćelavu pevačicu“ Ežena Joneska u režiji Ive Milošević, a u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Sombor ocenjeno sa prosečnom ocenom 3,24.

U čast pobednika festivala nastupila je trupa „Biti ili ne biti“ iz Beograda. Glumački tandem predvođen rediteljskom palicom Mirjane Karanović izvešće „Žensko srce u šinjelu“ Milovana Vitezovića.