Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

835

Povodom globalne, svetske kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" koja počinje danas, 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, „Unija žena“ priključila se ovoj kampanji. Tim povodom napravljen je promo spot pod nazivom „Stop nasilju nad ženama“.

“Nasilje nad ženama je ekstremni oblik kršenja ljudskih prava koji se ne sme tolerisati. Nasilje nad ženama i dalje predstavlja prepreku postizanju jednakosti, razvoja, mira kao i ostvarivanju ljudskih prava žena i devojaka. Obaveza svakog društva je da javno zagovara politiku suzbijanja diskriminacije i da promoviše kulturu tolerancije“, poručuju iz Unije žena.

Kampanja „16 dana“, koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta, obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:
• 25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
• decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
• 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
• 6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
• 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Prema poslednjim poznatim podacima, u Srbiji su tokom 2020.godine najmanje 22 žene preminule nasilnom smrću koju je izazvao partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu, to jest rodno zasnovanom ubistvu ili ubistvu žene samo iz razloga što je žena.

Od osam ubistava žena u prvoj polovini 2021. godine, prema podacima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Brankice Janković, jedna sedmina prijavila je nasilje pre ubistva.
Poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija iz 2019. godine, pokazuju da 137 žena širom sveta svakodnevno ubije partner ili član njihove porodice. To znači da ukupno 50.000 žena godišnje ubiju ljudi koje poznaju i kojima bi trebalo da mogu da veruju.