Kroz projekat Aktis dodeljeno 16 stanova u kulskoj opštini

1665

Kroz projekat Aktis - Aktivni inkluzivni servis u Kuli je konkursom dodeljeno 16 stanova za 22 podnosioca zahteva, koji su svrstani u četiri ciljne grupe.

Opština Kula kroz ovaj pilot projekat pokušava da zbrine najugroženije članove lokalne zajednice.

Priliku da koriste opštinske stanove dobilo je osmoro mladih koji napuštaju sistem socijalne zaštite ili porodični smeštaj, osam osoba sa invaliditetom i/ili mentalnim teškoćama, četiri žrtve porodičnog nasilja, i dve osobe koje pripadaju grupi lokalnog siromašnog stanovništva. Odbačeno je pet prijava jer nisu bili blagovremeno podnete, ili su nepotpune ili čak nedozvoljene. Mladi koji su prošli kroz hraniteljski program živeće u stanovima zajedno.

Direktor Društva za pomoć MNRO „Plava ptica“ iz Kule Marko Košutić kaže da se stanovi ne dobijaju u vlasništvo od Opštine Kula, već na korišćenje.

– Osim tih stanova, korisnici ulaze u program koji znači da imaju neke mere aktivne inkluzije, odnosno imaju svog savetnika/socijalnog radnika, svaka od tih porodica ili osoba, koji je zadužen da im pomogne da nađu posao ili da prati kako ispunjavaju obaveze, kako deca pohađaju nastavu. On pravi plan svega onoga što je potrebno za normalan život i pomaže im da taj plan realizuju – kaže Košutić. – Uslov da bi oni bili u tim stanovima je da sprovode taj plan koji je napravio socijalni radnik.

Košutić kaže da osobe koje su dobile stan i dalje imaju obaveze i predviđeno je da se oni prate tri godine i imaju kontakt sa socijalnim radnikom.

– Nakon tri godine, ako se taj plan ostvari, u smislu da se osoba zaposli, ostvari neke prihode, uštedi neki novac itd. ideja je da izađe iz tog stana, odnosno da sebi kupi stan ili kuću, a da se u te stanove primi iduća grupa korisnika koja bi prošla kroz isti program – kaže direktor „Plave ptice“, koja sprovodi projekat uz podršku Opštine Kula.

Neki korisnici prelaze sa porodicom u stan, dok samci ukoliko su sposobni da žive samostalno, prelaze sami.

– Ukoliko je osoba mentalno obolelo lice, onda se u stan useljava sa porodicom. Tako ćemo u nekim stanovima imati samce, u drugim porodice, u trećim ćemo upariti dve ili tri osobe, jedino mladi koji izlaze iz hraniteljstva, oni će biti zajedno, njih po troje u stanu – navodi Košutić.

U projektu je ukupno 16 stambenih jedinica za 22 podnosioca zahteva, ali je opet reč o više osoba, navodi Košutić, jer neki ljudi imaju decu, drugi se useljavaju sa porodicama.

– Mi dodeljujemo rešenja ljudima koji su ušli u program mera, i sad ćemo uraditi konsultacije sa njima koji stan im odgovara, koje površine, da li kuća ili stan. Pošto imamo deset stanova u javnoj svojini opštine Kula koji sada ulaze u taj program i još šest novih stambenih jedinica se kupuje, kada se uradi uparivanje korisnika sa stanovima, onda idemo u proces renoviranja i adaptacije stanova, jer su kroz projekat obezbeđena sredstva da se svaki od tih stanova renovira i opremi nameštajem, aparatima i svime što je neophodno za život – kaže direktor „Plave ptice“.

Tek nakon toga, ući će se u proces preseljenja korisnika, odnosno porodica, a do tada će socijalni radnici raditi sa njima na tome da ih pripreme za preseljenje, da upoznaju buduće okruženje, već se bave nalaženjem posla… da bi oni kada stan bude renoviran, mogli da prenesu nešto još svojih stvari i da pređu. To se očekuje da će biti na proleće, veli Košutić.

Osim obezbeđenih stanova, Opština Kula u projektu ima i novčani udeo, dok ostatak projekta finansira Evropske unija.

M. Stakić

Izvor: dnevnik.rs