Murali oduševljavaju građane: Kula u bojama rodoljublja

2300

Oslikavanje murala je umetnost koja je već godinama, pa i decenijama, unazad prisutna na tlu evropskog kontinenta. Zahvaljujući ovoj vrsti umetnosti, sive i bezlične fasade dobijaju život i kolorit vredan divljenja.

Izvor: facebook

U Kuli je u poslednjih godinu dana zaživeo ovaj trend, kada je u Donjem Gradu osvanuo štrumpf, svojevrsni simbol borbe srpskog naroda u susednoj Crnoj Gori protiv tiranije i gušenja verskih sloboda od strane tadašnje vlasti. Pretežno patriotski motivi bili su polazna tačka za svaki naredni mural, te tako u Lamelama imamo fascinantan mural, koji je učinio da građani ovog dela Kule imaju umetničko delo za diku i ponos.  Dva u nizu murala koji su urađeni jesu u ulici Maršala Tita, u bloku zgrada kod nekadašnjeg Kulatransa, gde su osvanuli murali posvećeni generalu VRS, Ratku Mladiću i Gavrilu Principu.

Kako nezvanično saznajemo, u planu je da se radi još sličnih murala, ali o detaljima narednih akcija javnost će biti blagovremeno obaveštena. Reakcije građana su pozitivne, oduševljenje ne prestaje da jenjava, kako među građanima Kule tako i među građanima susednih mesta, te se može slobodno reći da ovakav vid umetnosti itekako treba Kuli i da Kula i njeni građani to zaslužuju.

M.Delibašić

Izvor: facebook