Tragom fudbalske istorije: FK „Kozara“ Nova Kula

1364

Decenijama naši sportski kolektivi u našoj opštini ostvaruju velike uspehe i time sa ponosom predstavljaju sredinu iz koje dolaze. Karatisti, rukometaši, šahisti, kuglaši i mnogi drugi učinili su ljubitelje sporta iz opštine Kula ponosnim. Ipak, na prvom mestu, istini za volju, jeste najvažnija sporedna stvar na svetu-fudbal. Imena „Hajduk“ , „Crvenka“, „Lipar“, „Polet“, „Rusin“, „Mladost“ automatski su asocijacija na „bubamaru“. Ipak, ne tako davno, pre dve decenije i kusur u našoj opštini obitavala su i dva fudbalska kluba koja danas više ne postoje: „Jedinstvo“ iz Nove Crvenke i „Kozara“ iz Nove Kule. Upravo o ovom drugom klubu posvetiću koji red više.

Izvor: FB grupa Kula-moj grad

Da bi se razumela sama materija, kao i u svakoj oblasti  treba krenuti iz početka. Naselje Nova Kula (nekadašnja Kozara) radničko je naselje koje je potpadalo pod tadašnju državnu zadrugu „Đuro Strugar“. Celokupan proces poljoprivredne i stočarske proizvodnje bivao je zaokružen na ovom prostoru. Etnički mešovito,ali itekako složno stanovništvo prekraćivalo je slobodno vreme na razne načine, a jedan od tih načina je bio i fudbal. Već pedesetih godina, u pauzi između rekreativnih utakmica, javila se ideja o osnivanju fudbalskog kluba. I tako je nastao FK „PPK“ koji će biti domaćin u Novoj Kuli do 1972. kada klub prestaje da funkcioniše. Šest godina kasnije klub prelazi u Kulu i menja ime u „PPK“ Kula, današnji FK „Kula“. Mnogi tadašnji igrači nisu više među živima, ali živi svedoci govore o itekako velikom talentu ove ekipe.

 

Krajem devedesetih godina, u opštini Kula sa fudbalskim superligašem i rukometnim superligašem, na području Nove Kule ponovo se javlja ideja o oživljavanju fudbalske delatnosti, te je tako ubrzo formiran FK „Kozara“. Klub je nastupao u popularnom „betonu“, što je pandan današnjoj Međuopštinskoj ligi Sombor-2.razred. Tim su sačinjavali momci kojima je fudbalom mahom bila rekreacija i razonoda vikendom. Neki od njih su Vojnović, Čanadi, Kormoš Ivica i Laslo, Došić, Vendel, Milisavljević, Vujmilović… samo su neki od igrača koji su branili boje ovog kluba. Na čelu kluba bio je pokojni Tomislav Mataruga, koji je pregalaštvom i velikim radom uspeo da podigne klub. Ipak, ova sportska priča nije dugo potrajala te, već 2002. godine klub se gasi i više nikada ne učestvuje u takmičenju.

Kao što mnogi kažu da sve što je lepo ima kraj, tako i ova priča ima svoj epilog. Ipak, koliko je lep, vreme je pokazalo. Tranzicioni talas početkom dvehiljaditih godina desetkovao je broj stanovnika Nove Kule koji su, u potrazi za boljem sutra, otišli u Kulu, Novi Sad, Suboticu, a mnogi od njih su nastavili sa svojim životom u inostranstvu. Desetak stanovnika, mahom starijih ljudi, danas su živi svedoci o nekadašnjim dešavanjima u ovom radničkom naselju. Ipak, ostaje uspomena na momke u žuto-plavim dresovima koji su sa ponosom predstavljali svoje malo mesto. Igrali su fudbal i bili su srećni.

 

M.Delibašić

 

Izvor: FB grupa Kula-moj grad