ZAVRŠNA ULIČNA AKCIJA – „Pratim JA“

252

Ekološki pokret Odžaka je u četvrtak, 25. novembra 2021. godine, ostvario završnu, petu uličnu akciju u okviru realizacije projekta „Praćenje javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“ na platou ispred „Gomeksa“.

Uprkos hladnom vremenu, odziv građana bio je iznenađujuće dobar. Papirnu formu ispunilo je 34 građana, dok je za online anketiranje podeljeno oko 60 zvaničnih flajera.
Ovo saopštenje je ujedno poziv građanima odžačke opštine da se uključe u online anketiranje do kraja novembra na platformi www.pratimja.rs.

I ovog puta pojedini građani su anketirani o opštinskom budžetu i potvrdilo se naše ranije saznanje da građani o visini budžeta uopšte nemaju realnu predstavu. Opet nije bilo odgovora u relacijama plus-minus 30% od realne vrednosti budžeta.
Po završetku svih pet uličnih akcija i niza drugih aktivnosti u smislu pozivanja na online učestvovanja u anketiranju, slobodno možemo da ocenimo da je odziv građana generalno loš i da su građani izuzetno nezainteresovani i za anketiranje i za građanski aktivizam uopšte.

Od organizatora projekta očekujemo da nas izvesti o rezultatima anketiranja, kao i da će sa konkretnim rezultatima anketiranja upoznati lokalnu samoupravu i da će dati konkretne predloge za uspešno rešavanje različitih problema. Građane odžačke opštine o rezultatima anketiranja u našoj opštini i o rezultatima čitavog projekta izvestićemo posebnim saopštenjem.

Još jednom podsećamo građane odžačke opštine da su ulične akcije i anketiranje rađeni u saradnji sa nevladinim organizacijama Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda, kao nosiocem projekta, i njihovim partnerima, Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju (NKD) iz Niša, Centrom za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) iz Beograda i Staništem iz Vršca.

Ekološki pokret Odžaka se zahvaljuje navedenim nevladinim organizacijama što su nas uključili u projekat i što smo bili deo tima nevladinih organizacija iz 17 opština širom Srbije, a takođe i građanima odžačke opštine za učestvovanje u anketiranju.