1. DECEMBAR – SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

362

Svetski AIDS dan okuplja ljude širom sveta sa ciljem usmeravanja pažnje na HIV pandemiju. Ovaj dan, koji se ove godine 33. put obeležava u svetu, pruža priliku da predstavnici vlada, državnih institucija i zdravstvenih ustanova u saradnji sa ostalim partnerima informišu javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, značaju testiranja na HIV i načinima zaštite od navedene infekcije.

Izvor: vrbas.net

Ovogodišnja kampanja u Republici Srbiji se realizuje pod sloganom „NEJEDNAKOST. AIDS. PANDEMIJE. DA STAVIMO TAČKU“.

Ove godine, na svetskom nivou, slogan povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, akcenat stavlja na potrebu prevazilaženja nejednakosti i unapređivanju ljudskih prava što je od ključnog značaja za sve one koji su pogođeni epidemijama, uključujući i ovu izazvanu pojavom KOVID-19.

Povodom 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side u Gimnaziji i ekonomskoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Odžacima, Crveni krst Odžaci će u sredu 1. decembra realizovati predavanje na temu Prevencije HIV/AIDS-a. Za predavača smo angažovali dugogodišnjeg saradnika naše organizacije Dr Gordanu Cvetić iz Zavoda za javno zdravlje Sombor, a ciljna grupa su učenici drugog razreda ekonomskog odeljenja. Takođe istog dana, organizujemo uličnu manifestaciju – uređenje štanda sa podelom edukativnog materijala.