Susret vinogradara na promociji Telečkog vinogorja u „Vinariji Milisavljević“

459

U cilju razvoja turizma Turistička organizacija opštine Kula juče je u „Vinariji Milisavljević“ u Liparu priredila „Dan vina“ kroz promociju Telečkog vinogorja. Telečka visoravan se prostire u centralnom delu Bačke, a Telečko vinogorje je za sada veliko 115 hektara, a vinogradarstvom se bave 344 gazdinstva.

Nakon prijema gostiju, uz zvuke fanfara goste su pozdravili vinski vitezovi, a nakon kraćeg muzičkog nastupa profesora gitare Marka Radojkovića i studentkinje solo-pevanja Kristine Afić prisutnima su se obratili tri velika majstora: Karolj Lacković iz vinskog viteškog reda Telečke visoravni „Sveti Dimitrije“ iz Bajše, Janoš Tot iz Bačkog vinskog reda „Sveti Đorđe“ iz Feketića i Karolj Molnar iz vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ iz Bajmoka. U neformalnom delu programa, svi prisutni su uživali u muzici gudačkog kvarteta „Grande Strings“.

Goste i sve učesnike „Dana vina“ pozdravio je i predsednik opštine Kula Damjan Miljanić koji je rekao da se svake godine broj zasada vinove loze povećava i da se pojavljuju novi proizvođači vina, iako mali, polako uz pomoć države, Pokrajine i opštine stasavaju i postaju prepoznatljiv brend. Predsednik je dodao da je u planu da se svih 36 vinskih podruma u Crvenki rekonstruiše i postanu deo ugostiteljsko-turističke ponude opštine Kula.

Potom je usledio radni deo promocije u okviru kojeg su se vinogradarima i njihovim gostima obratili predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Mirko Marić predsednik Udruženja vinograda i voćara „Stari podrumi“ iz Crvenke, a o preduslovima za razvoj vinogradarstva na području Telečke visoravni govorila je Jovana Mjerimačka, doktorand na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu.

Radni deo je završen predavanjem enologa, a potom obilaskom vinograda, barik podruma i pogona za proizvodnju vina „Vinarije Milisavljević“, a nije izostala ni degustacija vina sa Telečke visoravni. Ovaj susret imao je i međunarodni karakter, pošto su u goste stigli vinogradari iz Mađarske, koji su preneli pokoji dobar primer iz prakse vinoradarima iz Telečkog vinogorja.

Turističkoj organizaciji opštine Kula svesrdnu podršku u organizaciji „Dana vina“ pružili su Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Opština Kula.