Božićna izložba KUD „Sirmai Karolj“ u Vrbasu

119

Članice Sekcije „Zlatni klas“ iz Vrbasa, deo Kulturno-umetničkog društva „Sirmai Karolj“ predstavile su deo bogate narodne tradicije koju neguju u vidu vezova, tkanina, ukrasa i drugih rukotvorina u Gradskom muzeju u Vrbasu. Povod izložbe je predstojeći Božić, a zamisao ovih tradicionalnih božićnih radionica je da se dočara duh nadolazećeg velikog hrišćanskog praznika Božića, objašnjava predsednica Društva Marija Paroci.

-Ove godine smo napravili radionicu da i deca mogu da dođu. Radionica će trajati četiri dana i izložili smo sve naše radove. Najviše je božićnih radova, kao i detalja koji se koriste za Božić, pa ćemo i deci dati malo inicijative kako bi mogli da ukrase kuću za Božić, rekla je predsednica Društva Marija Paroci.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Rimokatoličke crkve, kao i gosti iz okolnih mesta koji su već postali redovni posetioci povodom praznika. Prisutne je pozdravila i zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić, koja je istakla da je nakon uspešne saradnje KUD dobilo i vozilo.

U radionici izrade suvenira, igračaka i čestitki učestvovali su đaci OŠ “Petar Petrović Njegoš“. Dugogodišnja saradnja Gradskog muzeja i Kulturno-umetničkog društva „Sirmai Karolj“ rezultirala je do sada brojnim zajedničkim aktivnostima, posebno u domenu očuvanja tradicija i narodne radinosti. Ipak, božićna izložba sekcije „Zlatni klas“ svojim koloritom i bogatstvom, izdvaja se među svim drugim aktivnostima.

 

Projekat: „Treće doba“
portal Naše Mesto realizuje
uz sufinansiranje opštine Vrbas