Održana tribina „Upozori, pa pomozi!“ u okviru kampanje „Um na drum“

102

Učenici srednjih škola obuhvaćeni su kampanjom pod nazivom „Um na drum“ koju sprovodi republička Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kampanja postavlja akcenat na postupanje mladih u slučaju saobraćajne nezgode. Srednjoškolci su već aktivni učesnici u saobraćaju a uskoro većina njih i vozači motornih vozila, pa je strateški važno da im se skrene pažnja na okolnosti koje mogu izazvati, sprečiti ili pomoć koju mogu da ukažu. Sa tim su predstavnici Agencije i Crvenog krsta Srbije, u saradnji sa Savetom za saobraćaj opštine Kula, upoznali srednjoškolce koji školu u Ruskom Krsturu, a sve u okviru tribine „Upozori, pa pomozi!“

Dejan Aleksić, član Saveta za bezbednost u saobraćaju Opštine Kula, istakao je da je tribina “Upozori, pa pomozi“ još jedna u nizu aktivnosti sa ciljem da se mladima ukaže na opasnosti u saobraćaju, i da je akcenat kampanje na edukaciji mladih kako postupati u slučaju saobraćajne nezgode sa edukaciojom o pružanju prve pomoći. Aleksić je naglasio da je u doba prednovogodišnjih praznika od krucijanog značaja napomenuti koliko je vožnja pod dejstvom alkohola opasna.

Direktorica škole u Ruskom Krsturu, Natalija Budinski, navela ja da je iz perspektive škole bazbednost učenika primarna, te da je povećanje svesti o opasnosti usled nezgoda u saobraćaju i pružanje adekvatne prve pomoći i te kako bitan faktor.

Saobraćajne nezgode su postale i globalni i zdravstveni problem, rekao je Tomislav Petrović iz republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, i da je od izuzetnog značaja da se mladi edukuju kako da izbegnu sekundarne nezgode i pruže adekvatnu prvu pomoć. Tribina je osmišljena tako da učenike kroz nekoliko interaktivnih kvizova nauči pravilnom postupanju u ovim situacijama.

Agencije za bezbednost saobraćaja kampanju trenutno sprovodi u 15 lokalnih samouprava u Republici Srbiji i njom su obuhvaćeni uzrasti od predškolaraca do srednjoškolaca, u zavisnosti od grada odnosno opštine.

Zakon o bezbednosti saobraćaja određuje dužnosti fizičkih lica koja se nađu na mestu saobraćajne nesreće. Pribrano reagovanje je od presudnog značaja. Bitna je i procena stanja ugroženih i osposobljenost lica da pruži adekvatnu pomoć do dolaska hitne medicinske službe. Upravo je mobilni telefon sredstvo putem koga je danas lako pozvati nadležne službe, ali upotreba mobilnog telefona u vožnji takođe je uzročnik značajnog dela nesreća u saobraćaju, na šta Agencija za bezbednost saobraćaja takođe ukazuje.