Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije podržao Sporazum o bezbednosti hrane “Otvoreni Balkan”

60

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu potvrdio je predlog Zakona o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na zapadnom Balkanu. Predlog zakona podnela je Vlada Srbije koji će, posle usvajanja u parlamentu, biti ratifikovan. Podsetimo, u Tirani je nedavno postignut Sporazum u oblasti razmene poljoprivrednih proizvoda u Tirani lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poznatiji kao “Otvoreni Balkan”.

Izvor: agrofin.rs

Kako prenosi agrofin.rs, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Blagojević rekla je da je potpisivanje Sporazuma o bezbednosti hrane za građane regiona znači još veću sigurnost u ispravnost proizvoda koje koriste. Za privredu predstavlja ubrzanje procesa razmene robe, smanjenje troškova i gubitaka koji sada nastaju usled dugog čekanja na graničnim prelazima. Ona je navela da je Srbija, Severnoj Makedoniji i Albaniji, već dostavila neophodnu dokumentaciju o sertifikatima, procedurama, listama bolesti biljaka i životinja i laboratorijskim analizama i da je usaglašavnje ove dokumentacije sa Severnom Makedonijom i Albanijom pri kraju.

“Kada sve bude završeno, postojaće mogućnost razmene poljoprivrednih proizvoda kao da ne postoje granice, uz maksimalnu sigurnost građana da je hrana bezbedna, a granični prelazi će raditi 24 sata sedam dana u nedelji”, rekla je Blagojevićeva.

B.K.

Izvor: agrofin.rs