Šta sve možete saznati preko aplikacije E-zdravlje

378

Građani Srbije ubuduće će preko portala E-zdravlje moći da pristupe svojim zdravstvenim kartonima. Uz pomoć aplikacije može i da se zakaže pregled kod izabranog lekara. Uslov je da budete registrovani kao e-građanin na portalu E-uprave. Oni kojima je potrebna pomoć pri registraciji, mogu da je potraže na šalterima opština i pošta.

izvor: pixabay.com

Nalazi specijalista, rezultati analize krvi, recepti, preporuke lekara samo su deo zdravstvenih podataka koji ćete i vi i vaš izabrani lekar moći da vidite. Podaci trenutno stižu iz 70 odsto zdravstvenih ustanova. A cilj je da na jednom mestu bude dostupna kompletna istorija lečenja svakog pacijenta.

Podaci koji će biti dostupni na portalu bezbedniji su od onih na papiru, poručuju nadležni. Korisnik, odnosno pacijent ne može da ih menja ili briše, ali može da ih sačuva u pe-de-ef formatu.

„Nema akvizicije podataka na jednom centralnom mestu, svi podaci koji su dostupni iz raznih ustanova se nalaze u zdravstvenim ustanovama u kojima su nastale na njihovom serveru“, kaže Nikola Radoman iz Ministarstva zdravlja.

Uz izmenu zakona podatke bi, pored pacijenta i njegovog izabranog lekara, trebalo da vide i lekari specijalisti. Plan je da se u sistem uključe i privatne laboratorije, pa i privatna praksa.

Izvor: rts.rs